En ny kandidat dyker upp

Mediatek kan bli ny leverantör av modemchipp till Iphone

Intel har tidigare målats ut som möjlig ensam ersättare när det gäller uppdraget som leverantör av modemchipp till Iphone, som sägs vilja göra sig mindre beroende av chippjätten Qualcomm. Men nu kommer nya uppgifter som tyder på att även taiwanesiska Mediatek skulle kunna vara aktuella för uppdraget.

Publicerad Uppdaterad

Mediatek har själva valt att inte kommentera ryktena, som kommer från källor till sajten Digitimes. Således bör uppgifterna tas med en nypa salt. Men det känns inte helt långsökt att de faktiskt skulle kunna stämma. Att använda sig av fler leverantörer innebär förstås också att man fördelar äggen på fler korgar, vilket skulle ge en större trygghet för Apple som redan nu har flyttat över en stor del av sina beställningar på modemchipp från Qualcomm till Intel. Även Mediatek ska ha den produktionskapacitet som krävs för att klara Apples enorma volymer. 

Samarbete på fler områden

Apple skulle också kunna samarbeta med Mediatek på fler områden, inte minst när det gäller trådlös laddning och högtalarkomponenter, där det taiwanesiska bolaget redan är mycket stora. Att Apple vill göra sig allt mindre beroende av Qualcomm är inte så konstigt, med tanke på den infekterade strid som pågår mellan de båda jättarna. Apple anser att Qualcomm vill ha alldeles för mycket betalt för de patent man licensierar till Apple. 

Källa