Ännu snabbare trådlösa nätverk

Mediatek visar upp WiFi 7

Nya standarden för trådlösa nätverk är inte fastslagen, men det hindrar inte Mediatek.

Publicerad Uppdaterad

Det som för tillfället är den nyaste standarden för trådlösa nätverk kom 2019 och heter WiFi 6, och introducerade bland annat möjligheten att kombinera banden 2,4 GHz och 5 GHz för en maximal teoretisk hastighet på drygt 9,6 Gbit/s. 2020 kom den uppdaterade versionen som kallades WiFi 6E som utöver 2,4 GHz och 5 GHz även introducerade 6 GHz-bandet, vilket inte höjde den maximala hastigheten men skapade mer tillförlitliga nätverk med högre kapacitet.

Den tekniska standarden för WiFi 7 förväntas inte slås fast av The Wifi Alliance förrän 2023, men det hindrar inte Taiwanesiska Mediatek att visa upp kretsar redan nu som kan hantera WiFi 7-teknik redan nu. Genom att bland annat utnyttja 320 MHz-kanaler och en teknik som man kallar 4K quadrature amplitude modulation (QAM) ska den maximala teoretiska hastigheten kunna komma upp i närmare 30 Gbps/s jämfört med de 9,6 Gbit/s som WiFi 6 och 6E erbjuder.

Under demonstrationen visade Mediatek även upp en teknik som kallas multi-link operation (MLO) som kan kombinera flera kanaler över flera frekvensband samtidigt. Det ska resultera i ett jämnare flöde av nätverkstrafik, även när det förekommer störningar i trafiken eller vid hög övrig belastning på frekvensbanden. 

Det är inte ovanligt att företag går före The Wifi Alliances process att slå fast en standard, men då konstruerat så att produkter och kretsar som utvecklats före standarden kan uppdateras i efterhand för att följa standarden.