Huawei-chef på Weibo

”Mer än 4 GB RAM behövs inte”

En chef inom Huawei har uttalat sig skeptisk till nyttan av mer än 4GB internminne.

Publicerad Uppdaterad

Det är i en post på Weibo som en operativt ansvarig för Huaweis P-serie gått ut påpekat att 4 GB RAM-minne bör vara tillräckligt för att gränssnittet i en mobil ska flyta på bra. Huawei har redan själva lanserat telefoner med mer än 4 GB i RAM-minne så uttalandet ska nog inte ses som någon tydlig indikation om vad Huawei planerar för framtiden. Den nyligen lanserade P10 har till exempel 4 GB RAM-minne medan systermodellen som Huaweichefen skrivit sitt meddelande på, P 10 Plus har 6 GB. Även sedan tidigare lanserade Huawei Mate 9 Pro har 6 GB i arbetsminne.

Uppmärksammat av många
Just eftersom Huawei nu är aktuella med nya telefoner har uttalandet fått stor spridning.  Lao Shi som Huawei-chefen heter uttrycker framförallt enligt översättningar att prestanda handlar mer om mjukvaruanpassningar än om att starta ett race och sätta i 6 eller till och med 8 GB RAM-minne. När Huawei lanserade den nya versionen av sitt gränssnitt kallat EMUI 5.0 visade man flera gånger att prestandan även på lite äldre telefoner blev märkbart bättre med den nya mjukvaran och det är alltså tack vare bättre mjukvaruoptimering. Huaweichefens uttalanden nu ska nog framförallt tolkas som ett sätt att lyfta fram Huaweis arbete med sin mjukvara.

Tar upp Apple som exempel
Utöver att tala om att en Huawei-telefon med 4 GB arbetsminne mycket väl kan fungera bättre än en med 6GB så tar Lao Shi upp Iphone som exempel. Han menar att en Iphone med 2 GB RAM-minne, som i till exempel Iphone 7 ger en bra upplevelse just på grund av att mjukvara anpassats väl. Att kapprusta och sätta i allt mer minne anser han främst gör att priset på telefonen kan skjuta i höjden och att det sällan är motiverat ur användarens synvinkel.

Källa