Annons

IFA 2018

Mer om smarta högtalaren Huawei AI Cube

Förutom sitt nya systemchipp för telefoner har Huawei lanserat en smart högtalare med Amazon Alexa och inbyggd 4G-router. Vi har fått prata med de ansvariga för den nya produkten.

Publicerad Uppdaterad

AI Cube är en högtalare där Huawei kombinerar sitt kunnande inom kombination med Amazons smarta assistent Alexa. Högtalaren är tänkt at vara en form av kommunikationscenter i hemmet dit alla enheter kopplas och är alltså utrustad med 4G och även stödjer wifiuppkoppling. Formgivningen ska göra att högtalaren passar fint i de flesta hem och anslutningsportarna är gömda i underdelen av högtalaren. Ljudet lovar Huawei ska vara bra, men på mässan får jag inte möjlighet att provlyssna och det dröjer innan högtalaren levereras för det finns ännu varken några prisuppgifter eller uppgifter om exakt när högtalaren börjar säljas mer än att det blir i slutet av året.

Huawei AI Cube har utvecklats av Huaweis avdelning som annars arbetar med mobilt bredband, alltså inte från telefonsidan. På IFA-mässan i Berlin sitter jag tillsammans med några andra journalister ner med Kevin Leo som är ansvarig för produkten och han får börja med att förklara formgivningen som vissa tycker påminner starkt om Google Home. Kevin Leo anser dock att man utgått från sina befintliga bredbandsrouters när man skapat AI Cube och att det snarare är släktskap med dessa som syns i den nya produkten.

På vilket sätt ser ni att AI Cube är unik jämfört med andra högtalare på marknaden?

– Framförallt genom att vi kan integrerar vårt kommunikationskunnande och kombinera flera produkter i en. AI-funktionerna, Amazon Alexa och vår ljudlösning Huawei Histen  kombineras med 4G-router.

Varför valet föll på Alexa när det gäller styrning av det smarta hemmet motiverar Kevin Leo med att man ville ha möjlighet att styra så många enheter som möjligt, men han påpekar även att både Google och Amazon är partners till Huawei. Han utesluter heller inte andra alternativ framöver, varken att använda Google Assistant i en kommande produkt eller att utveckla en egen röststyrd assistent med den AI-kompetens som Huawei själva har.

– För tillfället använder vi Amazon Alexa.

Jag får som sagt inte möjlighet att prova högtalaren, men av Kevin Leo får vi veta att man i dagsläget inte kan koppla ihop flera AI Cube-högtalare till ett multirumsystem, men han medger att det är en bra idé.

Finns det några speciella möjligheter om man har både telefon och AI Cube från Huawei, att de enheterna kan samverka?

– 4G-routern i AI Cube ska göra den central i hemmet, dit kopplar man alla enheter, säger Kevin Leo.

Han berättar sedan, dock utan att ge konkreta exempel, om hur många telefoner Huawei har och att planen är att erbjuda en samlad lösning där telefoner, pc och nu även högtalare kan vara en tydlig del och utnyttja hela Huaweis ekosystem.