Fortfarande oklart hur det hela påverkar rent konkret

Microsoft har fått tillstånd att sälja mjukvara till Huawei

Microsoft är ett av de amerikanska företag som nu har beviljats en tillfällig licens för att sälja mjukvara till svartlistade Huawei. Men exakt vad licensen omfattar är än så länge oklart.

Publicerad Uppdaterad

Det amerikanska handelsdepartementet lovade för en tid sedan att företag som ansökte om en speciell licens skulle kunna få sälja komponenter och mjukvara till Huawei, trots att företaget sedan flera månader är svartlistat av den amerikanska regeringen, primärt till följd av oro kring eventuellt spionage. Framtiden för Huaweis produkter på den internationella scenen har således varit minst sagt osäker, eftersom man inte längre kan vara säkra på att få använda operativsystem som Android eller Windows i sina produkter.

Men det senare kan mycket väl bli möljligt efter att Microsoft nu har beviljats en licens av den amerikanska handelskammaren. Det är dock fortsatt oklart exakt vilken typ av mjukvara man har fått tillstånd att leverera till Huawei. Enligt Microsoft handlar det dock om ”mjukvara för massmarknaden” vilket rimligen borde innefatta exempelvis Windows och Office. Om så är fallet så lär beslutet komma som en oerhörd lättnad för Huawei, som därmed kan räkna med att fortsätta sälja sina Matebook-datorer även utanför Kina. 

Så hur blir det då med Android? Ja, så här långt har Google inte beviljats någon liknande licens, och situationen för Huawei på smartphonesidan är därmed fortsatt turbulent. Man kan förstås tänka sig att Google skulle kunna få en liknande licens som Microsoft, men än så länge kan Huawei inte förse sina nya telefoner med en fullfjädrad version av Android eller Googles tjänster, något som redan haft stora effekter på Huaweis internationella försäljning.

Samtidigt har inte mindre än 15 politiker som representerar såväl demokrater som republikaner bett handelsdepartementet att inte ge amerikanska företag några tillfälliga licenser. Politikerna hänvisar till att svartlistningen skett av säkerhetsskäl och att Huawei måste fortsätta betraktas som en säkerhetsrisk för USA. Av de 300 ansökningar om licenser som lämnats in till den amerikanska handelskammaren så har så här långt bara 150 bearbetats. 

Källa