Annons

Två skärmar

Microsoft släpper Android-mobil: Vikbara Surface Duo

Microsoft överraskade och visade upp en Android-mobil. En telefon med två skärmar.

Publicerad Uppdaterad

Enheten har två skärmar på vardera 5,6 tum, bredvid varandra och de kan användas antingen var för sig eller som en stor skärm.

Under presentationen av enheten poängterade Microsoft att det här visserligen är en telefon och att man kommer att prata om den som en telefon, men att det handlar om en Surface-enhet och att den därför ska kombinera produktiviteten Microsoft bidrar med och alla appar och möjligheter som kommer med Googles ekosystem och apputbud. 

Nyckeln till produktivitet

Det som Microsoft lyfter fram som den stora skillnaden med Surface Duo jämfört med andra telefoner är just de två skärmarna. Du ska enkelt kunna hålla ett videosamtal och skriva ett mejl samtidigt, leta upp en adress på ena skärmen och lägga in den i kartappen på den andra skärmen. Utan att alltså bli avbruten i det du höll på med. 

Surface Duo består av två skärmar med ett gånggärn emellan och kan vridas hela vägen runt. Microsoft hävdar att vägen till produktivitet inte bara handlar om mer skärmyta utan just hur ytan definieras. De vill alltså se gängjärnet i mitten som skiljer de båda skärmarna åt som en fördel, något som underlättar hur vi strukturerar informationen där.Utöver att visa innehåll så kan man även använda enheten som en liten laptop där den ena skärmen fungerar som pekskärmstangentbord. Det går givetvis bra att använda den ena skärmen även som en form av spelkontroll, vilket Microsoft visade exempel på.

Över lag är konstruktionen flexibel i hur man använder den och Microsoft visade upp en rad vinklar och kombinationer de två skärmarna kan användas i. Du kan använda dem enskilt eller tillsammans och de kan givetvis, som vilken telefon som helst roteras, så att du får en stor sammanhängande skärmyta antingen stående eller i liggande format.

Inte i butik ännu

Microsoft kommer inte börja sälja Surface Duo ännu, utan först till julen 2020, om mer än ett år. Anledningen till att man trots det visar upp den redan nu är att man vill ha apputvecklare med på tåget så att det när enheten släpps finns gott om appar och tjänster som utnyttjar möjligheterna med den. 

Samtidigt som vi fick se telefonen Surface Duo visade Microsoft även upp en surfplata med samma design men med Windows och ett större format. Även den dyker upp först till jul 2020.

Microsoft har släppt en egen liten film där man visar hur enheten används och ser ut: