Visades upp på CES 2013

Microsoft Surface Pro: Snabbare - och större

På CES 2013 passade Microsoft på att visa upp sin nya surfplatta igen. Microsoft Surface Pro är utrustad med en Intel Core i5-procesor, en skärm på 9,7 tumm - och fullversionen av Windows 8.

Publicerad Uppdaterad

Det var i somras som Microsoft visade upp sin surfplatta Surface för första gången. Då talades det om plattan skulle släppas i två versioner - en Arm-version med den lite enklare versionen av Windows 8, som kallas Windows RT, samt en version som drivs med en full version av Windows 8. 

Intel Core i5-processor

Microsoft Surface RT har ännu inte lanserats i Sverige, men släppts i andra delar av världen. Det har dock varit förhållandevis tyst om Surface Pro sedan första presskonferens - fram tills nu. Under teknikmässan CES 2013 visade nämligen mjukvarujätten upp sin prestandaplatta.

Förutom mjukvaran finns det också skillnader mellan Surface RT och Surface Pro när det gäller hårdvara. Den sistnämnda av dem två är nämligen försedd med en Intel Core i5-processor och 4 gigabyte i ram-minne. Microsoft har inte avslöjats vilken klockfrekvens surfplattans processor har. Plattans minneskapacitet ligger på 64/128 gigabyte.

Pro-plattan har även lagt på sig några extra gram (totaltvikt 907 g) i jämförelse med RT-versionen (totaltvikt 680 g). Pro är även något tjockare - 13,5 millimeter istället för 9,4 millimeter (RT-plattan). 

Penna som tillbehör

Surface Pro har en 10,6 tum stor 1080p-skärm, vilket innebär en upplösning på 1920 x 1080 pixel. Plattan är bland annat utrustad med USB 3.0, plats för MicroSD-kort och Mini DisplayPort. Surface Pro kommer dessutom med en styluspenna.

Reaktionerna från teknikpressen kom snabbt. Gizmodo säger att Surface Pro är allt som Microsofts surfplatta "borde ha varit från början". 

"Känns som en riktig PC"

Pc World skriver att fullversionen av Windows 8, kombinerat med Core i5-processorn får Surface Pro "att kännas som en riktig PC".

Enligt källor ska Microsoft Surface Pro släppas i slutet av januari, skriver The Verge. Plattan kommer då ha en prislapp från 899 dollar, vilket motsvarar cirka 5 850 kronor. I nuläget finns det ingen information om Surface Pro är aktuell för Sverige. 

Källa