Lovar redovisade siffror

Microsoft vässar mångfaldsarbetet

Foto: ToddABishop/Flickr

Microsofts vd Satya Nadella vill se fler kvinnor och större etnisk mångfald inom företaget.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft ska ta ett rejält krafttag för att förbättra mångfalden inom företaget. Det meddelade Microsofts vd Satya Nadella under ett aktieägarmöte förra veckan. 

Frågan restes av människorättsaktivisten Jesse Jackson, som uppmanade Microsoft att sätta upp mål för att förändra köns- och etnicitetsfördelningen inom företaget, överväga att kvotera kvinnor och icke-vita personer till chefsjobb samt att prioritera leverantörer ägda av minoritetsgrupper.

Förändring efter klavertramp
Satya Nadella hamnade nyligen i blåsväder efter att ha uppmuntrat kvinnor att tro på karma istället för att kräva löneökning – ett uttalande han snart tvingades ta tillbaka. Kort därefter gick han ut med en ny mångfaldsplan för Microsoft. 

På Microsofts hemsida finns utförlig information om företagets mångfaldsarbete, både proaktivt i exempelvis skolor och inom den egna organisationen Trots det är Microsofts siffror dystra: 71 procent av arbetsstyrkan är män, 61 procent är vita. Inom toppskitet ser det ännu värre ut: 83 procent män, 73 procent vita.

Lovar offentliggöra EEO-1-formulär
Dominansen av vita män är inte unik för Microsoft. Flera andra teknikföretag, bland annat Intel, Google, Facebook, Yahoo och Linkedin har offentliggjort sina EEO-1-formulär, amerikanska företags demografiredovisningar, och arbetsstyrkan är lika homogen där. Microsoft har dock – tillsammans med Apple och Amazon – vägrat att visa upp sina EEO-1-formulär, men det ska det nu bli ändring på. Redan i slutet av den här månaden ska Microsoft arbetskår kunna granskas i sömmarna, lovade Satya Nadella på aktieägarmötet.

Microsoft-vd:n avslöjade också att han själv och ledningsgruppen har genomgått en kurs i omedveten diskriminering och att han vill att alla Microsofts chefer och anställda ska ta samma kurs – och se till att därefeter praktisera lärdomarna av den i sitt arbete. 

Källa