https://www.mobil.se/nyheter/microsofts-hololens-lanseras-i-sverige
564244
Nyheter
Mixed Reality åt folket

Microsofts Hololens lanseras i Sverige

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/hololens.jpg?itok=ofymPXra', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/hololens.jpg?itok=AoUwyJ_9', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/hololens.jpg', w: 1500, h: 1000, title: ' ' },]
Microsofts Mixed Reality-headset Hololens lanseras nu på 29 nya marknader, och en av dem är trevligt nog Sverige.

Microsofts Hololens är en pryl som kan vara lite bökig att beskriva korrekt. Det handlar om ett slags holografiskt AR-headset som kör Windows 10. En enklare modell är att kalla företeelsen för Mixed Reality, det vill säga en blandning av virtuell och förstärkt verklighet. Nåja. Den som sett produktpresentationen vet vad det handlar om och för alla andra är nog ”en variant på augmented reality” den förklaring som känns mest pedagogisk. Microsoft har hur som helst imponerat på techvärlden med enheten, som kommit att bli något av en favorit inom tillverkningsindustrin. 

Finns snart i 39 länder

På industrisidan har Hololens bland annat använts vid monteringsbanden i bilfabriker, vid reparationer av hissar och när man byggt butiker. Möjligheterna med virtuella föremål i verkliga miljöer gör det förstås smidigt att placera ut komponenter och se hur de passar innan man bemödar sig med att placera dem där på riktigt. Hololens har dock hittills bara funnits i 10 länder och den expansion som Microsoft nu gör innebär en närvaro på hela 39 marknader, däribland den svenska. Svenska företag ska kunna köpa produkten i december. 

Ämnen