70 miljoner inloggningsuppgifter

Miljoner lösenord till Spotify, Netflix och fler läckta – så skyddar du dig och ser om du drabbats

Användare bör snaras vidtaga åtgärder för att skydda sina konton.

Publicerad Uppdaterad

En databas med inloggningsuppgifter för fler än 70 miljoner användarkonton har blivit tillgänglig på internet. Det innebär att en okänd mängd svenska användare löper risk att deras konton blir stulna av kriminella. Det är tjänster som Netflix, Facebook, Spotify och Paypal som har drabbats av databasläckor och vilkas inloggningsuppgifter har blivit tillgängliga för obehöriga. Andra tjänster som ska omfattas av läckan inkluderar Roblox, Yammer, Ebay och Yahoo. 

Användare bör omedelbart ändra sina befintliga inloggningsuppgifter och aktivera tvåvägsverifikation där det är möjligt. Där funktionen finns bör man även se till att logga ut samtliga användare från sitt konto, samtidigt som man ändrar lösenord för att på så sätt även logga ut eventuella obehöriga. 

Läckorna har inneburit att Svenska Stöldskyddsföreningens hemsida överbelastats när användare vill kolla om de finns med i läckan. Ett alternativ för att kolla är att gå in på den säkra sidan https://haveibeenpwned.com/ Där kan du ange e-postadressen du vill kolla för att se om ditt lösenord är läckt. 

Relaterade artiklar

tvåvägsverifikation databasläcka