Annons

Mobil-TV via DAB i Storbritannien

Från den första oktober börjar Virgin Mobile sända mobil-tv på riktigt i Storbritannien. Sändingarna sker via DAB-nätet och från start får britterna tillgång till fyra olika tv-kanaler och ett femtiotal digitala radiokanaler.

Publicerad Uppdaterad

Efter att ha genomfört tester som vi skrivit om tidigare i Mobil har nu Virgin Mobile gått ut och berättat att man lanserar mobil-tv i Storbritannien den 1 oktober. Från start kommer man att sända BBC One, ITV1, Channel 4 och kanalen E4. Antalet kanaler är färre än de man hade då ett tusental personer fick testa tjänsten för att säga vad de tyckte.

Det är BT som sköter tekniken åt Virgin och enligt Emma Loyd på BT Movio efterfrågade testpiloterna välkända program och de stora kanalerna.

- Man vill ha de kanaler och välkända program som man vant sig vid hemma, säger hon till Silicon.com.

De tv-sändningar som man alltså snart drar igång skarpt kommer att vara kända tv-kanaler och Channel 4 kommer att sända en särskild mobilanpassad verison av sina ordinarie sändningar. Av rättighetsskäl kommer man inte att visa någon reklam och av samma orsak kommer även en del långfilmer att utebli från mobil-tv. BBC utvärderar hur man ska satsa på mobil-tv och erbjuder sin kanal BBC One gratis i ett år som ett test.

Liksom DVB-H som just nu testas i Sverige av Teracom och Telia innebär DAB-sändningar som de i Storbritannien ingen belastning på mobilnäten. Kunder som vill se mobil-tv får betala fem pund (ca 70 kronor) om de använder kontantkort medan abonnemangskunder som bundit upp sig på abonnemang dyrare än 25 pund (350 kronor) i månaden får tv- utan extra kostnad.

För att se på sändningarna krävs dock en telefon som kan ta emot DAB-tv. Telefonen som används kallas Lobster 700 och är en Windowsmobil tillverkad av HTC. Med kontantkort kostar telefonen 199 pund att köpa, vilket är ungefär motsvarande 2700 kronor.