Ingen anonymitet

Mobiloperatörer i EU vill stoppa Apples anonyma surfning

Operatörerna är oroliga för att anonymt surfande är ett hot mot innovation och effektiv nätverkshantering.

Publicerad Uppdaterad

Apples Ios-funktion privat reläservice gör det möjligt för Iphone-användare som nyttjar webbläsaren Safari att surfa mer anonymt på internet. Detta görs genom att användarens trafik krypteras på ungefär samma sätt som med VPN. Funktionen introducerades i Ios 15 men är än så länge i ett betastadie för användare med Icloud+. Enligt Apple krypteras trafiken på ett sådant sätt att inte ens de kan se var trafiken genereras eller vem den tillhör.

Detta har lett till protester från ett flertal europeiska och amerikanska operatörer, och i ett öppet brev har europeiska Vodafone, Telefonica, Orange och T-mobile skrivit att de förlorar tillgången till viktig information och metadata när funktioner som privat reläservice används. De menar även att privat reläservice är ett hot mot innovation, samt att den kan påverka deras möjligheter att så effektivt som möjligt hantera och underhålla sina nätverk. De vill dessutom att EU ska gå in och skapa ett förbud på EU-nivå, då de anser att privat reläservice bör klassas som en "digital gatekeeper" som faller under EU:s lagar om digitala marknader.

Både i USA och i Storbritannien, som ju inte är med i EU, har flera operatörer börjar blockera användare från mobila nätverk om de använder privat reläservice.