Banar väg för viktiga appar

Mobilt BankID-appen klar för Huaweis appbutik Appgallery

Huawei och Bank ID har meddelat att deras app, som ju används för att logga in på en lång rad appar och tjänster, nu är klar för Huaweis egen appbutik.

Publicerad Uppdaterad

När Huawei framöver ska lansera telefoner så finns varken Googles egen appbutik eller Googles tjänster tillgängliga att använda. Det har med den amerikanska blockaden att göra och den hindrar Google från att leverera sina egna appar och appbutiken Google Play. Det här gör att Huawei istället är beroende av den egna appbutiken Appgallery som redan idag finns i Huaweis telefoner. I Appgallery är utbudet idag klart begränsat och den mest påtagliga appen som saknas är troligen just Mobilt Bank ID. Nu meddelar alltså Huawei att appen i fråga kommer till Appgallery och den appen är ju en förutsättning för att andra appar ska kunna släppas, till exempel bankernas appar och Swish. BankID finns inte idag i Appgallery, men kommer att finnas tillgänglig där inom 1-2 veckor enligt Huawei. Det innebär att appen kommer fungera på alla Huawei-telefoner som säljs på den svenska marknaden, men man ska alltså inte beställa Mate 30 Pro från Polen eller Rumänien där de säljs och räkna med att BankID kommer fungera.

Flera lokala appar har tillkommit

Bland övriga appar som nu finns tillgängliga märker vi flera exempel på populära svenska appar. När vi tittar i Appgallery på Huawei P30 Pro så märks till exempel Dagens Nyheters app, Mitt3, appen Skolmaten, ljudboksappen Storytel, taxiappen Cabonline, Ryanair, Microsoft Office och Dagens Industri.

Tittar man på de appar som är mest nedladdade i Google Play-butiken så finns två av de tjugo mest nedladdade apparna i Google Play även i Huawei Appgallery. Det är Tiktok och Snapchat. Däremot saknas till exempel SVT Play, Spotify, Netflix, Facebook Messenger, Viaplay, Kivra och givetvis en lång rad andra populära appar. 

Utökad satsning

När Huawei nu meddelar att BankID är på väg till Appgallery poängterar man även att man på Huawei i Sverige så väl som på andra marknader arbetar hårt för att utveckla utbudet i Appgallery. Idag har Huawei i Norden 20 personer som arbetar med det här och man räknar med att vara dubbelt så många redan under första kvartalet i år. Enligt Huawei själva visar många företag och apputvecklare intresse för att finnas med i Appgallery och Huawei intygar att Sverige även framöver är en viktig marknad för bolaget.