Project Ara i utvecklarversion

Modulär mobil till hösten

Googles försenade modulära mobil har visats upp igen, med datum för utvecklarversion och kommersiellt släpp.

Publicerad Uppdaterad

Project Ara, Googles projekt för att göra en standardiserad modulär mobil visades först upp 2013. Iden är att mobilen har en ram som du sätter fast moduler för kamera, processor, med mera så att du kan uppgradera delarna allteftersom. Det hela ska vara helt standardiserat så att vem som helst kan tillverka moduler och mobiler.

Hela konceptet och dess tidsplan kändes väldigt optimistiskt från början, och den betalansering som skulle påbörjas hösten 2015 såg vi aldrig av. Men Google har inte gett upp, och på I/O höll man en dragning om de nuvarande planerna samt visade upp en fungerande prototyp.

Enligt dessa planer ska en utvecklarversion av Ara-mobilen släppas i höst, och kommersiell lansering ske nästa år. Det rör sig alltså om en helt Googleutvecklad mobil, något de i princip inte gjort förut, även om andra tillverkare är med på Ara-tåget.

Prototypen som visades upp var tunnare än tidigare årsmodell, vilket lär behövas. Den har totalt sex modulplatser, och de är alla likadana så att varje modul kan sättas i valfri plats. Det finns fortfarande många frågetecken, som exakt hur mycket av mobilens hårdvara som är utbytbar, men här är den i alla fall på rörlig bild: