Annons

Kan ersättas helt av ”bubblor”

Möjligheten för Android-appar att rita över gränssnittet på väg bort

En stor förändring är på gång i en framtida version av Android, som innebär att möjligheten för appar att rita över gränssnittet försvinner helt och hållet.

Publicerad Uppdaterad

Funktionen som medger att appar kan rita över gränssnittet i Android används primärt av meddelande-appar för aviseringar (som exempelvis chattbubblorna i Facebook Messenger) och av blåljusfilter från tredjepartsutvecklare. Men i en framtida version av Android kan den möjligheten vara på väg att försvinna. Det rapporterar sajten XDA Developers efter att Google tillkännagivit kommande förändringar när det gäller programmeringsgränssnittet för Android. Google införde restriktioner kring funktionaliteten redan med Android Oreo, och i Go-versionen av Android Q är den helt och hållet slopad. 

Det handlar framför allt om att det hela utgör en säkerhetsrisk. En del bedrägeriappar har använt funktionen för att till exempel skapa osynliga rutor du klickar på för att medge app-behörigheter du inte vill ge, eller annonser som inte syns men tickar in pengar till den som lägger upp dem. Det har helt enkelt visat sig finnas fler suspekta än legitima sätt att utnyttja denna funktion på.

Bubblor ersätter

Det är oklart exakt med vilken version av Android Q (eller möjligen Android R) som möjligheten att rita över gränssnittet kommer att försvinna helt och hållet, men tanken är att den nya funktionen med ”bubblor” ska ersätta den. Utvecklarna måste med andra ord börja titta på att gå över till bubblorna tämligen snart, om deras appar inte ska riskera att sluta fungera som tidigare. 

Källa