Storleken är inte allt

Möt Jelly – en smartphone med 2,45-tumsskärm

Jelly går mot strömmen med en minimal skärm på bara 2,45 tum. Sony Ericsson Xperia X10 Mini från 2010

Vi har kommit att vänja oss vid allt större skärmar på våra smartphones, men Kickstarter-produkten Jelly går mot strömmen och erbjuder Android på minimal skärmyta.

Publicerad Uppdaterad

Det är lätt att glömma bort, men när de första smartphone-modellerna med skärmstorlekar på runt 4,7 tum lanserades pratades det om ”dasslock” och ”pizzakartonger”. Det gav också upphov till en infekterad debatt kring huruvida man skulle kunna hålla och manövrera sin smartphone med bara en hand eller inte. Idag går vi så sakteliga mot en utveckling där 6 tum eller mer inte får någon att direkt höja på ögonbrynen. Men det finns en produkt som går helt och hållet mot strömmen. Vi snackar om den gräsrotsfinansierade minsting-telefonen Jelly, vars kampanj drar igång på Kickstarter idag. 

Mindre skärm än första Iphone-modellen

Jelly kör Android 7.0 Nougat och har 4G-stöd (åtminstone via vissa operatörer i USA), dubbla SIM-kortplatser, 1 GB arbetsminne samt en kamera på 8 megapixel. Under skalet sitter en förhållandevis klen fyrkärnig processor – sannolikt från Mediatek, enligt de flesta bedömare – med en klockfrekvens på 1,1 GHz. Men den blygsamma processorn lär räcka långt med tanke på att skärmen bara mäter 2,45 tum och har en upplösning på 240 x 432 pixlar. Det ger en pixeltäthet på 201 PPI. Man skulle kunna jämföra enheten med Apples första Iphone, som hade en skärm på 3,5 tum, upplösning på 320 x 480 pixlar och en pixeltäthet på 163 PPI.

Svensk motsvarighet

Sony Ericssons Xperia Mini är en på några områden värdig jämförelse bland Androidmobiler. Den lanserades våren 2011 och hade en skärm på 3 tum. Sony Ericsson Xperia X10 Mini kom året innan och hade en något mindre skärm på 2,55 tum.

Klarar en vecka utan laddning

Jelly ska enligt tillverkaren Unihertz klara tre dygns normal användning utan att behöva laddas upp, och om man bara låter den ligga i standbyläge påstås den inte behöva laddas på en hel vecka. Detta trots att batteriet ligger på bara 950 mAh, återigen en siffra som närmast kan jämföras med första generationens Iphone, vars batteri låg på 1 400 mAh. Yttermåtten ligger totalt på 13,3 x 92,3 x 34 millimeter. Jelly kommer att säljas i butiker för motsvarande mellan 960 kronor (1 100 kronor, om man föredrar PRO-versionen med 2 GB arbetsminne), men går just nu att backa på Kickstarter för motsvarande 520 respektive 660 kronor. 

Källa

Sony Ericsson Xperia X10 Mini från 2010