Moto Rizr

Publicerad Senast uppdaterad

Reslig retrotelefon

Mycket känns bekant i Motorolas Rizr, trots att telefonen är helt ny. Trots likheterna med föregångarna finns dock en del nyheter även under skalet.

Likheterna med föregångaren Razr går inte att undgå och de sträcker sig längre än till namnen som ju är minst sagt snarlika. Utgångspunkten från Motorolas sida är utan tvekan att rida på framgången från Razr nu när Rizr gör funktion och design tillgängligt även i skjutbart format.

Man utan tvekan känner man igen sig från Motorolas legendariska vikbara Razr har Rizr fått nyheter under skalet, även om Motorola varit ganska duktiga på att gömma undan dem. Det mest spännande hittar man under rubriken Spel och program i huvudmenyn. Där ligger förutom ett par ordinära spel även en del smarta programs om Motorola är tämligen ensamma om att erbjuda. Det först heter Motorola Setup. Det är ett program som ser till att ladda ner rätt inställningar för internet och mms. När man först startar programmet försöker den koppla upp sig, vilket resulterar i något av ett moment 22. När programmet misslyckas att koppla upp sig ser det istället till att inställningarna kommer en stund senare via sms. När de väl är installerade kan programmet komma åt nätet och försöka ladda ner rätt inställningar för mms. När vi först försöker misslyckas dock programmet med mms-inställningar. Nästa gång, med en annan operatör går det bättre, även om det dröjer länge innan några inställningar anländer till telefonen.

Det är synd att programmet göms undan på detta sätt när det mest logiska hade varit att rätt inställningar laddas ner första gången telefonen startar efter ett simkortsbyte. De andra programmen imponerar mer. Båda två handlar om backup, det ena av telefonboken och det andra av alla mottagna och skickade sms. Möjligheten att skriva i telefonboken på webben med ett riktigt tangentbord är riktigt smidigt, men inte unik. Liknande tjänster finns ju att använda gratis. Då är möjligheten att spara alla textmeddelanden istället både innovativ och mycket efterlängtad. För att lagra textmeddelanden är viktigt för många och Motorolas tanke som lyser igenom i alla dessa program, att man använder nätet som lagringsplats som komplement till telefonens fysiska lagringsytrymme följer helt de trender som gäller även inom liknande områden. När informationen finns på nätet är den ju åtkomlig i stort sett var man än befinner sig och det är givetvis en fördel. Motorola använder inte bara nätet som lagringsplats. Istället kommer man åt varje meddelande online på en webbsida och det går även att skriva och skicka meddelanden via hemsidan. De skickas från telefonen som vanliga sms så snart man väljer att programmet i telefonen ska ansluta till lagringstjänsten. Riktigt användbart helt enkelt och bara synd att programmet inte integrerats i menyerna på ett mer logiskt sätt. Att Motorolas nya och i sig innovativa funktioner av den här typen gömmer sig bland telefonens javaprogram är dock lite synd. Man får lätt intrycket att Motorolas menysystem inte riktigt är kapabelt att utökas med den här typen av funktion eftersom det har ett par år på nacken. Även musikspelaren hittar man i form av ett javaprogram och som sådant kan det vara svårt att använda smidigt i bakgrunden samtidigt som man använder telefonen till annat.

I övrigt håller sig dock funktionerna som vanliga delar av menyn och därför känner man igen sig dem emellan. Kalendern fungerar bra med särskilda vyer för dag, vecka och månad. För textinmatning här och när man till exempel ska skicka meddelanden använder sig Motorola inte av T9 som konkurrenterna utan av sitt eget Itap. Principen är dock snarlik. Telefonen gissar ord och fullföljer påbörjade ord sp man direkt kan gå vidare till nästa ord. Är det ord telefonen gissar inte det man tänkt sig går det att bläddra mellan förslag eller mata in rätt manuellt.

Liksom de flesta av Motorolas mobiltelefoner är detaljkänslan bra, telefonen känns inte alls plastig eller bräcklig på något sätt. Kombinationen av metall och den gummiliknande ytan är både gedigen och greppvänlig. Rizr känns dock inte som en lika utpräglad designtelefon som Motorolas vikbara Razr. Den stack onekligen ut när den kom med sin tunna design, men tittar man på konkurrenterna idag är Rizr ingen telefon som markant sticker ut i mängden. Samsung har satsat stort på att lansera tunna mobiler och Motorolas kvalitetsmaterial gör visserligen en del för känslan, men det är de inte ensamma om. Kameran sitter på baksidan och det gör även den ackompanjerande blixtlampan som gör att man kan ta bilder där ljuset inte är det bästa. Den fungerar bra om motivet inte är mer än ungefär två meter bort för det är ungefär så långt lampan räcker. De två megapixel som blir upplösningen på bilderna är godkänt för en telefon i den här klassen, även om det är synd att det saknas autofokus.

Istället för en joystick har Motorola valt en platt flervägsknapp för navigering och den fungerar bra. Dessutom lär den inte slitas ut, något som andra tillverkare haft en del problem med på sina modeller. Tyvärr upplever jag systemet som rätt segt när man använder navigationsknappen. I den vanliga menyn rullar det på utan större problem, men i webbläsaren går det betydligt segare. Det handlar alltså inte om själva laddningstiden för sidan. Den håller sig som man kan förvänta sig av en 2g-telefon. Istället är det scrollande upp och ner på sidan som kan skapa frustration. Trycker man nedåt i samma takt som man läser händer det att sidan inte hinner med i samma takt och när man sedan slutar trycka fortsätter sidan rulla på eftersom den tar igen de tryck den inte hunnit med.

Samma problem möter man även i e-postprogrammet i telefonen. Där kan det ibland vara lite svårt att få överblick eftersom textstorleken är förhållandevis utrymmeskrävande. Prestandan är helt enkelt i lägsta laget och det märks när man använder någon av dessa lite mer avancerade funktioner.

Innan du köper

Prestandan gör att Rizr är långsam att använda om man utnyttjar mer avancerade tjänster än sms och samtal.

Alternativen

Förutom Motorolas egna Razr och mer glamorösa Krazr är Samsung med telefonen D900 en skjutbar modell som har betydligt mera kraftfulla specifikationer.

Betyg 58 %

Telefoni&data 6

Multimedia 6

System och program 6

Användarvänlighet 6

Prestanda och minne 5

Plus

Backup av sms och adressbok

Minus

Långsam för webb och mejl

Motorola Rizr Z3

Typ: Fyrband gsm, edge

Vikt: 115 gram

Mått: 45,5 x 105,5 x 16 mm

Taltid: Upp till 6,40 timmar

Standbytid: Upp till 350 timmar

Wap: 2.0

Minne: 20 MB tillgängligt, plats för micro SD

Internet och datafunktioner: Gprs, edge, e-post

Anslutning till pc/mac: Via bluetooth och usb

Röststyrning: Ja

Ringsignaler: 64 stämmor (polyfona) och mp3

Telefonbok: Namn, smeknamn, flera e-postadresser och telefonnummer, postadress, webbadress, bild och födelsedag kan anges för varje kontakt.

SAR-värde: 1,02 W/kg

Skärm: 262000 färger i tft-skärmen på 1,46 tum, 128 x 220 pixel

Spel: Spelen Cannonball och Forgotten Warrior följer med. Dessutom möjlighet att ladda in javaprogram och -spel.

Kamera: 2 megapixel med videofunktion och fotoljus.

Övriga funktioner: Musikspelare, kalender, alarm, miniräknare, backup av sms och adressbok.

Tillbehör: Stereoheadset, laddare och usb-kabel medföljare.

Uttag för extern antenn: Nej

Tillverkarens hemsida: www.motorola.se/
/>Pris: 2900 kronor

Hårdfakta: batteritid/taltid

Tillverkaren uppger: Upp till X

Batteriets taltid för oss: XX

Kommentar: XXX