Uppdaterad toppmodell

MWC: Så fungerar AI-kameran i LG V30s

LG har visat upp den uppdaterade LG V30s Thinq för första gången och vi har testat de nya funktionerna på plats på mässan.

Publicerad Uppdaterad

AI-förbättrad kamera är en av de stora nyheterna i LG V30s Thinq och det tar vi så klart tillfället i akt att prova. Tanken, får jag berättat för mig, är helt enkelt att telefonens intelligenta programvara ska känna igenom motiv och anpassa inställningarna efter det för att ta den absolut bästa bilden. I praktiken ska du själv alltså inte behöva göra något extra.

AI ska identifiera motivet

För att demonstrera det här har LG byggt upp ett litet landskap med stadsbebyggelse i form av träklossar, tallrikar med mat och olika blomsterarrangemang. När jag börjar med att ta bilder i själva montern, på ett bord med trä och en gräsliknande matta poppar ord upp konstant i sökarläget, med förslag efter förslag på vad motivet är. Långt ifrån alla är rätt. Jag får till exempel upp trä och gräs, men även swimmingpool och flod. Det är svårt att avgöra i montern om AI-funktionen verkligen gör bilderna bättre, men när jag tar mig till den arrangerade miljön lyckas jag i alla fall få kameraappen att känna igen och justera inställningarna anpassade både för mat och för blommor, även om blomsterarrangemanget vid ett tillfälle identifieras som mat. Det är helt enkelt svårt att bli imponerad av funktionen när den demonstreras här på plats. Man kan ju även tillägga att mobilkameror haft motivigenkänning långt innan vi började prata om AI i mobiltelefoner, så i just det här sammanhanget är motivigenkänning långt ifrån nytt eller innovativt.

Tydligare nytta har man i alla fall av funktionen Bright Mode. Den ska helt enkelt göra att telefonen tar in mer ljus när du fotar i mörker och när funktionen är aktiv ser vi helt enkelt mycket mer i mörker, med fler detaljer och bättre färgåtergivning. Det här demonstreras i montern genom att två exemplar av telefonen får ta bilder ner i en nästan helt mörklagd box.

Bland övriga funktioner kan man nämna möjligheten att skanna qr-koder, något jag dock inte har tillgång till i montern, men jag kan prova funktionerna för att ta en bild och hitta mer information om produkten som avbildas, eller köpa den på Amazons webbutik. När jag tar en bild på LG V30s identifieras telefonen som en Iphone 7 eller en Samsung S8. Så lika som dagens telefoner är kan man kanske ha överseende med det. När jag sedan försöker ta en bild för att handla hos Amazon identifieras telefonen simpelt som en ”svart telefon”.

Utöver i kameran har LG planer på att integrera AI och göra telefonerna smartare även när det gäller andra användningsområden och då gäller det inte bara V30-modellen. Vi har tidigare testat LG V30 som släpptes i Sverige kring nyår och den nya LG V30s erbjuder givetvis allt den kan och lite till. Förutom AI-funktionerna har vi till exempel utökade röststyrningsfunktioner från LG utöver det stöd för Google Assistant som finns sedan tidigare. Det stödet blir ju dessutom betydligt mer intressant nu när det är känt att Google Assistant kommer på svenska i år. LG V30s Thinq erbjuder även mer arbetsminne (6 GB) och mer lagringsutrymme (128 GB) i ett fortfarande lätt och tunt format för att vara en telefon med hela 6 tum stor skärm. Det kommer väl till pass i konkurrensen med andra telefoner i samma klass.

Fakta

Allmänt

Modell V30S ThinQ

Tillverkare LG

Lanseringsdatum 2018-02-25

Mått 151,7 x 75,4 x 7,3 mm

Vikt 158 g, 80 %

System Android

Systemversion 8.0

Chipset Snapdragon 835

Processor 4 x 2,45 GHz , 4 x 1,9 GHz

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE-hastighet Cat 12 (600 Mbit/s ner, 150 Mbit/s upp)

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

Dubbla simkortsplatser Nej

Skärm

Mått 6 tum, 91 %

Upplösning 2880 x 1440 pixel

Pixeldensitet 537 ppi, 128 %

Typ P-Oled

Minne

RAM-minne 6 GB, 64 %

Lagringsminne 128 GB

Minneskortplats Ja

Kamera

Upplösning 16 Megapixel, 27 %

Kameraknapp Nej

Fotobelysning Fotolampa

Videoinspelning, upplösning 3840 x 2160 pixel

Frontkamera Ja

Upplösning på frontkameran 5 megapixel, 24 %

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Ja

Bluetooth 5.0

Wifi 802.11 a/b/g/n/ac

GPS Ja

Batteri

Kapacitet 3300 mAh, 67 %

Trådlös laddning Nej

Övrigt

Tålig Vattentät, Stöttålig

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

IP-klass IP68