Krönika

När jesustelefonen kom till jorden

På plats i New York sommaren 2007 bevittnade Erik Mörner säljstarten av Apples första mobiltelefon och testade telefonen direkt på plats.

Publicerad Uppdaterad

Säljstarten av den första Iphone den 29 juni 2007 var så klart väldigt speciell. Ryktena kring Apples första mobiltelefon hade cirkulerat i åratal och efter lanseringen i början av 2007 var så klart hajpen inför säljstarten extrem. Vi på Mobil ville förstås vara först med att testa den nya telefonen och det var anledningen till att jag flög till New York för att köpa telefonen och direkt börja testa. När jag anlände dagen före säljstart väntade de första i kön sedan länge. Amerikanska tevebolag sände direkt från Apples butik på Fifth Avenue i hörnet av Central Park redan på morgonen med rader av sändarbussar parkerade kring det lilla torget. Stämningen är alltid säregen i samband med Apples säljstarter, det har jag erfarenhet av även från senare Iphonelanseringar. Personalen i butiken hälsade först kändisar välkomna, bland dem Whoopi Goldberg som fick gå före kön för att hämta ut sina egna Iphones. Sedan betades kön av kunder av och även jag ställde mig i kön för att få köpa de två exemplar av telefonen som vi senare testade. I den här första versionen fanns ingen möjlighet att installera appar eller ens lägga webbgenvägar på hemskärmen. Båda de möjligheterna kom först senare. Nu var funktionerna begränsade till de appar som Apple skickade med från start. Här fanns Youtube, kartappen, musikspelare och så klart telefon och SMS, för att nämna något. MMS och 3G var några av funktionerna som märkbart fattades.

Trots att telefonen rent tekniskt i grunden inte erbjöd något som andra telefoner inte kunde erbjuda var det tydligt att det här var början på något helt nytt. Testet av telefonen skrev jag på plats i New York och med bara någon timme till godo skickades det direkt till tryckeriet som tryckte julinumret av tidningen med Sveriges första test av Apples Iphone.  

Bäst
Pekskärmen med sin precision var betydligt bättre än konkurrenternas.

Sämst
Det man saknade i funktionsväg var framför allt 3G och MMS-möjligheter.