Annons

Android även framöver, men nya appar och tjänster utvecklas

Nästa steg för Huawei: Det här händer nu med Android och nya tjänster

Det har talats en hel del om att Huawei mister möjligheten att använda Googles appar, men det har talats mindre om vad alternativet innebär.

Publicerad Uppdaterad

Huawei har lanserat sin nästa generations vikbara telefon och med det går även det officiella startskottet för Huaweis alternativ till Google. En hel del kommer fortfarande vara sig likt. När du startar telefonen hamnar du i Android med den igenkänning det innebär. Du har samma hemknapp, samma tillbakaknapp, du har notisfältet och kamera, fotogalleri, mörkt läge, internetdelning med mera. När du loggar in med ditt Huawei-id laddas efter en stund dina bilder ner så att de du tagit och synkat med Huaweis molnserverar från förra telefonen blir tillgängliga även på den nya.

Skillnaderna består främst i att Huawei Appgallery är appbutiken där du laddar ner dina appar och att Huaweis egna appar ersätter Googles appar även om de alla inte är klara utan det kommer säkerligen tillkomma allt fler. De appar som verkar allra mest klara är till exempel Huawei Video där man ska kunna hyra och köpa filmer och tv-serier och Huaweis egen kart- och navigationsapp som man utvecklar med stöd av Tomtom. Vidare sköter man sin e-post, även den från Gmail via Huaweis egen e-postapp istället för i Gmail-appen. En till viss del marginell skillnad alltså.

Förändringar för nedladdade appar

När platsen du laddar ner appar från ändras från Google Play till Huawei Appgallery sker en rad förändringar. Det är inte bara två skillda butiker. Det ställer även olika krav på den som utvecklar en app. Under presentationen lyfte Huawei även fram fördelar, för när man utvecklar en egen plattform på det här sättet försöker man givetvis även dra nytta av de unika fördelar man har. Huawei har precis som Google utvecklat möjligheter för apptillverkare att dra nytta av telefonernas unika funktioner. I Huaweis fall drar man särskilt på att appar har tillgång till Huawei-telefonernas kamerafunktioner och till AI- och maskinlärningskapacitet, något som det redan finns appar som drar nytta av. Just att Huawei Mobile Services som det här heter arbetar för att låta apputvecklare dra nytta av unika funktioner i Huaweis teleofner talar också mot att Huawei skulle samarbeta med några andra tillverkare för att gemensamt utmana Googles dominerande ställning som appbutik.

Appar tillkommer

När Huawei säger att de är den tredje största appbutiken i världen vet du säkert redan vilka de två som är större är. Ja, det handlar så klart om Apples Appstore för Ios och Google Play för Android. När nu Huawei står inför flera stora lanseringar är det tydligt att man har stora ambitioner med Appgallery. En del appar finns redan där och man kan räkna med att Huawei vill ha ett antal appar på plats innan man på allvar släpper in europeiska användare. Vi ska komma ihåg att även om Appgallery presenteras stort först nu så har det funnits sedan tidigare. Dels på Huaweis hemmamarknad men även i Europa. Vi rapporterade om lanseringen för flera år sedan, men självklart har arbetet med att fylla butiken intensifierats på sistone.

Nästa steg för Huawei är tveklöst att släppa in fler användare i appbutiken. Det här gör man genom att börja sälja nya telefoner där Huawei Appgallery är den appbutik som gäller. Det är nog ingen som förväntar sig att Huawei från start ska ha samma apputbud som de större mer etablerade konkurrenterna. På många sätt är man ju tvungna att börja från noll, men redan genom att visa appar som Bank ID på plats och andra appar som redan finns där har man bevisat ambitionen. Nu återstår ett arbete med att fylla butiken ytterligare och det är rimligen ett arbete som aldrig tar slut. Precis som Apple och Google ständigt får påfyllning i sina appbutiker arbetar Huawei för att få det.

Flera möjliga alternativ

För appar som är särskilt svåra att locka till sig har Huawei ett antal olika valmöjligheter. Dels finns alternativet att företaget själva gör sin app tillgänglig för nedladdning från den egna webbplatsen. Det kan gälla till exempel Facebook. Dessutom satsar Huawei på webbappar som ett alternativ, html5-appar som man kallar för Quick apps.  

Även andra tjänster lär tillkomma. Vi fick redan nu indikationer på att Huaweis egen betaltjänst Huawei Pay som finns i Kina är planerad även för resten av världen. Man kan tänka sig att Huawei tittar på egna alternativ till även andra tjänster som efterfrågas.

Vad Huawei vill göra är nu att utmana våra föreställningar. Många är så klart vana vid att ha Google Maps, Youtube, Chromecast och så vidare, men så snart Huawei kan presentera i alla fall några alternativ till de här etablerade tjänsterna blir det också en utmaning till användare att utvärdera om man dels kan klara sig med alternativen och sedan kanske i nästa steg till och med uppskatta dem.