Nedskärningar kan stoppa Moto X5 och Moto Mods

Efter att Motorola bekräftat nedskärningar på sin utvecklingsavdelning i Chicago kommer uppgifter om skrotade produkter.

Publicerad Uppdaterad

Rykten har cirkulerat om att Motorola avskedat så mycket som hälften av sin utvecklingsavdelning i Chicago och att det skulle kunna innebära att flaggskeppsfamiljen av produkter i Moto Z-serien skulle läggas ner. I ett officiellt uttalande till Engadget bekräftar Lenovo, som numera äger Motorola att det sker nedskärningar, men dementerar att det skulle ha några följder för kommande Moto Z-telefoner.

Genomför tidigare meddelade nedskärningar

Till Engadget säger talespersonen på Lenovo att bolaget sent under 2017 meddelade att man skulle genomföra nedskärningar under de kommande kvartalen och att det är de nedskärningarna som nu genomförs. Lenovo dementerar att det skulle röra sig om halva Chicago-kontoret och poängterar vidare att Moto Z ska leva vidare.

Uppgifterna om att halva Motorolas Chicago-styrka skulle få gå kom ursprungligen från en påstådd anställd där som på sajten layoff.com rapporterade just att 50 procent skulle få gå, med sista arbetsdag den 6 april.

Ingen X5 och färre mods

Efter att dessa uppgifter kom fram hävdar källor till Android Police att det istället är kommande Moto X5 som nu inte kommer att lanseras. Telefonen är inte officiellt presenterad, men det har förekommit läckor och Motorola ser alltså nu ut att istället fokusera på Moto Z-familjen, mellanklassmodellerna i Moto G-serien och budgetmodellerna Moto E. Samtidigt kommer uppgifter om att Motorola ska dra ner på sina satsningar att ta fram tillbehör i form av Moto Mods. Med mer begränsade resurser ska man fokusera på mods som attraherar en bredare målgrupp och sluta satsa på mer nischade tillbehör.

Motorola köptes av Google 2011 och hade enligt uppgift strax efter det köpet 20 000 anställda. 2014 köpte sedan Lenovo Motorola av Google och efter ett flertal olika nedskärningar är antalet anställda i bolaget enligt Android Police nu närmare 500 personer, vilket alltså motsvarar  2,5 procent av antalet anställda för sju år sedan. När Lenovo tog över Motorola den 30 oktober 2014 meddelade man att man skulle göra bolaget lönsamt inom fyra till sex kvartal, något som trots alla neddragningar inte skett.

Källa