Första intrycket

“Nej, jag ska inte ha en smartphone”

Vi tittar närmare på Doro 6531 som har Facebook trots att det inte är en smartphone.

Publicerad Uppdaterad

Tanken att undvika smartphones för att man som mobilanvändare istället vill ha något som är enklare att använda finns det en hel del logik i. Dagens telefoner fylls med allt mer teknik och funktioner som de flesta av oss inte använder. Vill du bara ringa och bli nådd finns det ingen anledning att betala för mer än så. Frågan är dock om Doros lösning på dilemmat är logisk. 

Vill ge det bästa av två världar
När vi startar telefonen Doro 6531 möts vi av en startguide som ska göra det enkelt att komma igång. Den är grundläggande och börjar till exempel med att fråga om du vill byta språk, ja tanken är väl helt enkelt att den ska fånga upp alla möjliga frågetecken och räta ut den. När de följande frågorna handlar om huruvida vi vill ange internet- eller MMS-profil blir det dock tydligt att den misslyckas kapitalt. Startguiden är inte tydlig ens för den som är någorlunda tekniskt kunnig och hur den då ska uppfattas av en tekniskt okunnig användare säger sig självt. Doro har gjort betydligt bättre startguider i sina smartphones, så man undrar varför de tänker så annorlunda här.

Osmart icke-smartphone
Med telefonen Doro 6531 erbjuder Doro, trots att det här inte är en smartphone, flera funktioner som brukar räknas som fördelar just i smartphones. Doro har så att säga plockat russinen ur smartphonekakan och integrerat Facebook, Twitter, en webbläsare och e-post i telefonen. Alla de här funktionerna är ju populära användningsområden för en smartphone. Efter att ha använt Doro 6531 en stund slår det mig vad som gjort de tjänster jag nämner populära. Det är ju dagens smartphones stora skärmar och enkla inmatning av text. Istället för stor pekskärm som på en smartphone har Doro 6531 en liten skärm där väldigt lite får plats åt gången. Istället för att ordentligt tangentbord du kan skriva Facebookuppdateringar eller mejl på så har Doro 6531 en vanlig knappsats där du måste trycka upprepade gånger på knapparna för att få fram varje enskilt tecken. Anledningen till att mobilt internet inte slog igenom förrän relativt nyss är helt enkelt att telefonerna då blev betydligt bättre än vad Doro 6531 är på just det här. Bara att skriva in min e-postadress för att logga in på Facebook i telefonen kräver ett sextiotal knapptryckningar och kan få även den mest motiverade teknikgurun att ge upp.

Därmed inte sagt att telefonen inte kan ha andra kvaliteter. Telefonen kostar 2000 kronor och för det priset har den fördelar som människor i målgruppen absolut kan uppskatta. Högt och tydligt ljud är en sådan sak. Den fysiska knappsatsen med stora tryckvänliga gummiknappar är en annan. Menyerna är minst lika krångliga som menyerna var i mobiltelefonins barndom, men det finns i alla fall fysiska snabbknappar så att du kan starta kameran, ficklampan eller meddelandefunktionen direkt, utan att behöva gräva runt i menyerna.   

Vi ska givetvis fortsätta testa Doro 6531 och ett utlåtande och betyg kommer när vi testat telefonen och dess funktioner mer ingående.