Bakslag för utvecklare

NFC i Iphone 6 låst till Apple Pay

Den som hade hoppats på att NFC i Iphone 6 skulle innebära ett lyft för smarta klistermärken och beröringsfria dörrlås tvingas vänta.

Publicerad Uppdaterad

Vid presentationen av Iphone 6 stod det klart att Apple, efter många år, anammat NFC-tekniken. Enligt en ny rapport handlar det dock inte om öppet ett NFC-stöd som i Windows Phone eller Android – tekniken är låst för apputvecklare och används bara för Apples egen betaltjänst Apple Pay.

En möjlig förklaring till begränsningen är att Apple inte vill ta några som helst risker när det gäller säkerheten och därför håller NFC-chipet för sig själva fram till att Apple Pay har fått fäste på marknaden. Ett annat övervägande kan vara konkurrensen mellan Apples bluetoothbaserade Ibeacon-teknik och NFC – lösningarna har vissa gemensamma användningsområden och ökad användning av NFC skulle i dagsläget gynna andra tillverkare mer än Apple.

Förhoppningarna att kunna använda Iphone 6 med befintliga prylar som headset, musiktillbehör, dörrlås, smarta etiketter eller andra betallösningar ser alltså ut att vara grusade för den omedelbara framtiden. Historiskt har dock Apple en vana att ompröva den här typen av beslut – fingeravtrycksläsare och flera bluetoothprofiler är exempel på teknik som varit låst vid lanseringen, men öppnats för apputvecklare i senare versioner av Ios.

Källa