https://www.mobil.se/nyheter/nokia-9-bekraftad-detta-vet-vi-om-telefonen
566578
Nyheter
Lanseras den 24 februari

Nokia 9 bekräftad - detta vet vi om telefonen

● BILDSPEL
I nära två års tid har fansen väntat på en ny Nokiamärkt toppmodell. Nu ser det ut att snart vara dags på allvar.

HMD Global har på de två år som gått sedan företaget släppte sin första Androidmobil blivit en framgångssaga som placerat dem på topp 10 över världens största mobiltillverkare. Men fokus har legat på budgetmodeller och utvecklingsmarknaden. Längtan efter en toppmodell, en Nokia 9, från fansen har varit stor. Det närmsta vi har kommit så här långt är den billigare high-endmobilen Nokia 8 och den knepiga Nokia 8 Sirocco, som enligt uppgift faktiskt var tänkt att heta Nokia 9 från början.

Bilder på en Nokia 9 med fem eller sex kameror på baksidan har cirkulerat länge, och det är lätt att få känslan att HMD Global drabbats av prestationsångest och inte vågar ta steget ut och släppa en riktig toppmodell - men nu ser det mer och mer ut som att på det sjätte gäller det.

Namnet bekräftat i officiella Google-dokument

Det är Google själva som indirekt bekräftat att Nokia 9 är nära förestående. Telefonens namn har först listats bland mobiler som stödjer Android Enterprise, sedan dykt upp i listan över telefoner som kan installera appar från Play Store. Därmed är telefonen inte bara nära förestående, utan det får anses bekräftat att den faktiskt kommer att heta Nokia 9 denna gång.

Förhandsryktena har talat om det fullständiga namnet Nokia 9 Pureview, vilket vore logiskt. Namnet användes av Nokiamobilen 808 Pureview, den första mobilen med 40-megapixelsensor, och HMD Global har köpt rätten att använda varumärket Pureview av Nokia. Om någon mobil borde få epitetet är det en med fem kameror på baksidan. Att Google inte listar efterledet är inte en garanti för att HMD Global inte kommer att använda Pureview på något sätt i Nokia 9:s namn. Telefonen kommer med största sannolikhet att lanseras den 24 februari när HMD Global håller presskonferens inför Mobile World-mässan i Barcelona.

Vad vet vi om Nokia 9?

Ryktena har duggat tätt om mobilen på sistone, inklusive läckta bilder. Dessa har varit rätt konsekventa under det senaste halvåret, och bekräftas nu från officiell källa, nämligen den amerikanska myndigheten FCC, vars dokumentation visar en skiss av telefonens baksida, med de vid det här laget karakteristiska sju öppningarna på baksidan varav en för fotolampa, en som tros användas till andra sensorer, och fem för kameror. Någon fingeravtrycksläsare finns inte på baksidan enligt skissen, och de påstådda renderingar som läckt ut visar en fingeravtrycksläsare i skärmen. Exakt vad de fem kamerorna i mobilen ska göra vet vi ännu inte så mycket om. Samsung Galaxy A9 hade fyra kameror på baksidan, med huvudlins, zoomobjektiv, vidvinkelobjektiv och djupsensor för artificiell oskärpa. Kanske kommer Nokia 9 komplettera det med ytterligare ett zoomläge.

De bilder som förekommit är samstämmiga om att telefonen har en skärm i 18:9-format, utan sensorpanel och med relativt tjocka ramar i över- och underkant, även om det så klart finns en chans att telefonen reviderats under produktionens gång och att dessa bilder baseras på en äldre version.

När det gäller specifikationer finns det läckor även där, men de får klassas som mer spekulativa då de inte har någon avsändare som kan bekräftas. Skärmen väntas bli på drygt 6 tum med en upplösning på 2880 x 1440 pixel. Chipsetet sägs bli Snapdragon 845 snarare än Snapdragon 855, vilket är rimligt om telefonen försenats från en höstlansering, och i linje med Nokia 8 Sirocco. Det talas också om 4 GB arbetsminne och avsaknad av 3,5 mm-uttag för headset. Batteriet tros vara runt 4000 mAh. Spekulationer om att man kommer att lansera en 5g-modell senare med mer minne och Snapdragon 855 betraktar vi som önsketänkanden tills motsatsen bevisats.

Om två veckor lär vi alltså till sist få se Nokia 9, och veta mer om den klarar av att leva upp till de förväntningar som byggts upp.

Ämnen