https://www.mobil.se/nyheter/nokia-9-pureview-och-4-andra-nokiamobiler-lanserade
566639
Nyheter
HMD Globals lansering

Nokia 9 Pureview och 4 andra Nokiamobiler lanserade

● BILDSPEL
Mest intressant är förstås Nokia 9 Pureview med dess fem kameror. Så mycket har varit känt i månader, men när telefonen nu väl presenteras bjuder den ändå på överraskningar.

Nokia 9 Pureview

I stället för att som alla andra hittills köra en huvudsensor, en djupsensor, en tele och så vidare har man fem likadana kameror på 12 megapixel. Två av dem är med färgsensorer, tre svartvita. Alla bilder som kameran tar är HDR, det vill säga en enda 12-megapixelbild skapas ur samtliga sensorers information. Upp till 240 megapixel, fyra bilder från varje sensor, kan processas till en bild. Ingen optisk bildstabilisering, ingen optisk zoom, bara riktigt mycket indata och efterbehandling, således.

För att hantera det senare använder man en särskild egenutvecklad signalprocessor för att hantera kamerabilderna. Den har man tagit fram tillsammans med Qualcomm, och den arbetar i tandem med mobilens chipset. Det är också detta som är orsaken till att chipsetet är Snapdragon 845 och inte som kanske väntat Snapdragon 855. Enligt HMD Global var det här det enda sättet att få till en stabil lösning, och att den Snapdragon 845 man använder är att betrakta som skräddarsydd för ändamålet.

Förutom jpeg-bilder kan man även få ut kamerabilderna i RAW/DNG-format. Dessa kan sedan redigeras i Adobe Lightroom som finns förinstallerat på telefonen. Sensorerna mäter djupet i bilden i 1200 lager, som kan användas för att finjustera bakgrunds- eller förgrundsoskärpa i efterhand.

Till kamerans fördelar ska också höra mindre rörelseoskärpa vid filmning. Allt det här ser vi förstås fram emot att testa i praktiken, men klart är i alla fall att HMD Global valt en egen infallsvinkel på hur man kan utveckla mobilkameran, och att man denna gång verkligen lagt krut på att utveckla något helt eget.

Nämnas kan att kamerorna är infällda i mobilens baksidesglas utan någon puckel, eller ens skarv för linserna i glaset. Det är bara fotolampan som har en utskärning i glaset.

I övrigt har mobilen en 5,99-tums POLED-skärm i 18:9-format med 2k-upplösning. Optisk fingeravtrycksläsare finns i skärmen, och du kan även låsa upp telefonen med 2d-ansiktsigenkänning. Den som vant sig vid att mobiler ska ha minimalt med ramar kan möjligen störa sig på kanterna över och under skärmen. Telefonen har även trådlös laddning och vattenskydd enligt IP-klass 67. Tjockleken är 8 mm och telefonen har 6 GB arbetsminne och 128 GB lagring.

För den som ändå känner att Snapdragon 845 och ramar i skärmens över- och underkant inte är värdigt en 9000-kronorsmobil kan det komma som en välkommen överraskning att telefonen faktiskt har ett svenskt rekommenderat pris på endast 6500 kronor. Dessutom börjar den säljas inom kort, i början av mars. Telefonen levereras med Android 9.0 Pie under Googles Android One-program vilket innebär att den är garanterad minst två större systemuppdateringar.

Nokia 4.2 och Nokia 3.2

Den som hoppades på någon ny mobil i mellanprisklass, kanske en Nokia 6.2 eller 7.2 hade inget att hämta på lanseringen men vi fick i alla fall två intressanta mobiler i prisintervallet 1000 - 2000 kronor.
Nokia 4.2 har polykarbonatram och glasbaksida och en 5,7-tumsskärm med droppformad sensorpanel Chipsetet är det nya Snapdragon 439.

Nokia 3.2 har större skärm, 6,36 tum, och större batteri som ska räcka till två dagars användning, delvis tack vare det strömståla chipsetet Snapdragon 429 tillverkad i 12 nanometer.

Bägge mobilerna har en 30-megapixelkamera på baksidan, på 4.2 uppbackad av en 5-megapixeldjupsensor. Bägge modellerna har även en särskild Google assistant-knapp, och som intressant detalj en notifieringslampa i av/påknappen.

Bägge modellerna kommer att finnas i varianter med 2/16 och 3/32 GB minne. Priset i dollar är från 139 dollar för 3.2 och 169 dollar för 4.2. Det blir troligen de lite dyrare varianterna med mer minne som kommer att säljas i Sverige men HMD Global i Sverige tror att priset ändå kommer att landa på mellan 1000 och 2000 kronor när de börjar säljas i Sverige i april.

Som vanligt med HMD Global rör det sig om Android One-versioner av Android 9.0 Pie, vilket innebär att de är befriade från tillverkares systempålägg och garanterade systemuppdateringar åtminstone till och med nästnästa Android R.

Nokia 1 Plus

På den verkliga budgetfronten hittar vi Nokia 1 Plus, som är tänkt att vara en större version av förra årets Nokia 1. Liksom denna har den Android Pie Go Edition, som är Googles bantade systemversion för smartphones med mindre minne, och som levererar en förvånansvärt komplett androidupplevelse.

Nokia 1 Plus har en 5,45 tum stor skärm i 18:9-format och polykarbonatbaksida. Huvudkameran är på 8 megapixel och frontkameran 5 megapixel. Priset är 99 dollar vilket lär bli ett svenskt pris på runt tusenlappen.

Nokia 210

I år undviker HMD Global att lansera en gimmicktelefon, och Nokia 210 gör inte anspråk på att vara en ny version av någon kultmodell från förr utan är rätt och slätt en ny featurephone från företaget, låt vara att designen har klara Nokiavibbar.

Systemet i telefonen är glädjande nog inte Kai OS, utan en återgång till företagets featurephone-system S30 Plus, som bygger på det beprövade användargränssnittet från Nokias knapptelefoner.
Telefonen kommer att säljas till ett pris av 35 dollar, vilket troligen motsvarar 300-400 kronor i svenskt pris.