https://www.mobil.se/nyheter/nokia-9-uppdaterad
566927
Nyheter
Uppdatering orsakade nya problem

Nokia 9 Pureview uppdaterad: Vi testar hur det påverkar funktionen

● BILDSPEL
Uppdateringen som skulle åtgärda den opålitliga fingeravtryckssensorn i Nokia 9 men gav hos vissa användare upphov till nya problem. Mobil har testat den nya mjukvaran som nu finns för Nokia 9 och som ska lösa de problem den haft.

Fingeravtrycksläsaren på nya Nokia 9 Pureview har fått en hel del kritik för att den inte alltid lyckas läsa av användarnas fingeravtryck. När vi på Mobil testade telefonen lyckades fingeravtrycksläsaren inte alltid känna igen fingeravtrycket och var dessutom ofta långsam de gånger den faktiskt lyckades. En uppdatering rullades därför ut till telefonerna, som förvisso rådde bot på problemet, men som samtidigt gav upphov till ett nytt och betydligt mer allvarligt problem. Nu går det nämligen även att öppna telefonerna med oregistrerade fingeravtryck. De felaktiga avläsningarna som till en början medförde att användarna inte släpptes in har nu med andra ord börjat praktisera en lite väl slapp ”dörrpolicy”, där man efter ett antal försök faktiskt kan låsa upp en telefon som man inte äger. HMD Global – som äger varumärket Nokia på smartphonesidan – har inte kommenterat saken ännu. Men det tycks onekligen vara ett försök att göra algoritmen som läser av fingret mindre nitisk som tagits lite för långt, och sannolikt lär man få rulla ut ännu en uppdatering för att råda bot på det nya problemet. 

Kritik i Mobils test

Uppgifterna om att den nya uppdateringen låter dig logga in även med fingrar du inte registrerat kommer från användare som gjort sig hörda på Twitter och har även bekräftats av till exempel Phonearena. På Mobil testade vi Nokia 9 Pureview tidigare och framförde då framförallt kritiken att fingeravtrycksläsaren var långsam och inte alltid släppte in dig trots att du använde rätt finger samt att kameraappen var instabil och kraschade upprepade gånger när telefonen hävdade att den "inte kunde få kontakt med kameran". Vi nämnde också att bearbetningen av bilderna du tar i Nokia 9 Pureview kunde ta lång tid för telefonen att bearbeta, innan du som användare kunde se och redigera dina foton. När uppdateringen av Nokia 9 nu har släppts har vi fått en ny enhet till redaktionen för test och utvärderat funktionerna ännu en gång i den för att sedan genomföra systemuppdateringen och se eventuella förändringar.

Släpper inte in oss med fel finger

Även efter att systemuppdateringen installerats tar det relativt lång tid att bearbeta de bilder som man tar. Strax under tjugo sekunder klockar vi och det är alltså tiden det tar för telefonen att bearbeta data från alla fem kameror till en bild. Det här är några sekunder snabbare än den tid vi klockade innan systemuppdateringen genomfördes. 

Att låsa upp telefonen med andra fingrar än de som registrerats lyckas vi inte med. Precis som Nokia föreslagit så registrerar vi fingeravtrycket på nytt efter att systemuppdateringen genomförts. Jämfört med innan systemuppdateringen går igenkänning av fingeravtrycket snabbare. När vi provar med ett finger som inte registrerats får vi bara informationen att det inte identifierats och efter fem försök med felaktiga fingrar meddelar telefonen att man måste vänta för att försöka mera, eller ange pinkoden. Trots många försök accepterar inte telefonen någon av de felaktiga fingrarnas försök att låsa upp.

Svår konkurrens, marginella kameraförändringar

De fem kamerorna på baksidan av Nokia 9 Pureview ska göra att bilderna får särskilt bra dynamiskt omfång men kameran hade när vi testade den första gången svårt att märka ut sig positivt i konkurrensen. Nu är det ännu svårare eftersom konkurrensen sedan dess hårdnat. Framförallt har Huawei släppt sitt flaggskepp Huawei P30 Pro som har ett tydligt kamerafokus med bland annat optisk zoom och extremt bra mörkerprestanda. Några större skillnader i bildkvalitet märker vi inte när vi jämför bilder från Nokia 9 Pureview före och efter systemuppdateringen.

De bilder vi tar kort efter uppdateringen installerats visar liknande kvalitet som de vi tog innan och till exempel får vi i utmanande motiv en flammig skärpa i de oskarpa delarna av bilden i bokeh-läge. Däremot märks alltså förbättringar när det gäller fingeravtrycksläsaren och att det går något snabbare för telefonen att bearbeta de bilder du tar. Nokia 9 Pureview kan ta bra bilder, men utmärker sig inte särskilt mot några av de konkurrenter den ställs emot i flaggskeppssegmentet.