E-post är i centrum i E61. Det signalerar bland annat tangentbordet som täcker större delen av framsidan och det blir uppenbart så snart man börjar använda telefonen. Men det är andra saker som även de drar uppmärksamheten till sig. En snabb jämförelse med aktuella konkurrenten M600 från Sony Ericsson visar på två olika strategier.
Sony Ericsson har satt in ett till stora delar nytt system och en pekskärm i sin telefon. Nokia har i stället avstått från pekskärm och i menyerna är det inte mycket som skiljer från enklare mobiler utan tangentbord och med mindre skärm. I E61 känns till exempel som om man kunde utnyttja startskärmen bättre. Det är ett ställe i systemet där det märks att Series 60 främst är anpassat för mobiler med mindre skärm.
Jag skulle även vilja att telefonen var lite bättre på att gissa när siffror ska matas in och när man vill skriva bokstäver. Det gäller särskilt när man ska skriva meddelanden, för i mottagarfältet vill telefonen helst skriva bokstäver, där man själv helst skriver numret till den som ska få meddelandet.
Annons
Utan penna
Annons
Telefonen har ett fullständigt tangentbord där sifferknapparna upptar en fyrkant i mitten. Vill man bara skriva en enstaka siffra trycker man in en speciell knapp och för att skriva en rad siffror är det två tryck på knappen som gäller för att komma in i konstant sifferläge.
Tvärtemot vad man kan tro, saknar E61 tryckkänslig skärm. I stället styr man med hjälp av joysticken. I menyer och i mejlprogrammet går man enkelt uppåt och neråt på det sättet och väljer med någon av de två valknapparna. Tittar man på webbsidor är det i stället en liten muspekare man styr runt på skärmen. Pekaren rör sig i små steg över skärmen och när den kommer nära en länk verkar den liksom magnetisk och pekaren dras till länken. På det sättet riskerar man inte att missa någon länk trots att pekaren rör sig på det här lite udda sättet. Så fungerar det att hitta och välja länkar till exempel på en fullstor, vanlig webbsida, för E61 klarar såväl html i fullformat som mindre mobilanpassade webbsidor i xhtml-format.
Webbvisning klarar telefonen fint i både litet mobilformat och stort fullformat. För att navigera i större sidor får man se en miniatyr så man kan se var på sidan man befinner sig. Det fungerar riktigt smidigt och sidan visas precis som den ser ut när man sitter hemma vid en vanlig dator.
Ett problem med att surfa på fullstora sidor kan ju vara att de största nyhetssajterna i Sverige i dag har förstasidor som är ungefär 1 mega-byte stora att ladda ner. Tur då att E61 även kan läsa RSS, det enkla innehållsformat som nästan alla hemsidor som uppdateras regelbundet numera erbjuder. Hos konkurrenterna finns smidigare RSS-program, men Nokias variant är i alla fall en välkommen funktion och både snabb och smidig när man vill se vad som förändrats på favoritsidorna. Mobilanpassade sidor visas utan problem i E61, men ibland kan man reta sig på att en del sidor är anpassade till en liten skärm och därför gör radbrytningar som gör att bara halva skärmbredden på E61 kan utnyttjas. Det är inte Nokias fel, men ändå irriterande.
För e-post däremot kan skärmen göra underverk och bredden är anpassad just för e-posten. Bredden gör det enkelt att både läsa och få översikt över många meddelanden på en gång. E61 är även en hejare på att hålla inkorgen uppdaterad. Den kan ansluta till Microsoft Exchange-servrar och den vägen hålla såväl e-post som kalender, kontakter och så vidare ständigt uppdaterade.
Goda mejlmöjligheter
Även den som har ett vanligt e-postkonto med pop3 eller imap har goda möjligheter att läsa sin e-post mobilt. När man har anslutit till sin inbox uppdateras meddelandevyn kontinuerligt. Har man ett spamfilter som normalt eliminerar skräppost när den kommer till mejlprogrammet på datorn kan man möjligen få lite svårt med överblicken, men det beror givetvis på hur pass drabbad man är av skräppost.
Använder man ett mejlkonto enligt imap-standarden lagras alla meddelanden på mejlservern och med E61 får man tillgång till alla mappar man samlat på sig under åren. Man väljer bara vilka mappar man vill prenumerera på till telefonen och kan på det sättet även läsa gamla, sparade eller kanske skickade mejl. Onekligen smidigt.
Eftersom E61 riktar in sig på företagsanvändare med sin avsaknad av kamera och med tangentbordet finns även fler affärsmässiga möjligheter. Dokumentläsaren är en sådan. Man ska nog inte rekommendera någon att skapa dokument från noll på E61, men att redigera och skicka vidare redan påbörjade dokument går bra. Från e-postapplikationen väljer man bilagor och kan på det viset öppna och redigera Word-, Excel- och Powerpoint-filer. Så länge det inte handlar om riktigt stora dokument fungerar det bra att läsa, titta igenom och göra mindre ändringar i dokumenten. I till exempel ett Powerpoint-dokument går det enkelt att flytta omkring och radera objekt i bilderna och uppdatera texter. Dessutom kan man ladda ner och öppna zip-filer med komprimerade filer. Det är givetvis smidigast via e-post, men de och andra filer kan man givetvis ta emot i E61 på valfritt vis: via e-post, bluetooth eller kanske via kabel från datorn.
3G-uppkopplingen i telefonen kommer väl till pass både när man kolla mejlen och surfar, men eftersom telefonen saknar kamera blir videosamtal en ganska statisk historia. Man får en stor bild på den man talar med och själv kan man välja en stillbild som skickas till mottagaren.
E61 kan hantera IP-telefoni enligt sip-standarden så länge det handlar om företagsinterna lösningar. Det är en stor fördel, men tyvärr inget vi haft möjlighet att testa. Det finns inga uppgifter om huruvida telefonen ska kunna ansluta även till publika sip-operatörer.
_image_
Kompis med din pc
E61 levereras med Nokias PC Suite, ett programpaket som inte bara gör filöverföringar via bluetooth, IR eller kabel enklare utan även sköter synkronisering mellan datorn och E61. Det handlar alltså om att dels få över kontakter och kalender, dels föra över musik eller andra filer.
Vid just överföring av lite större filer kommer w-lanet i E61 väl till pass. Det aktiveras genom att man skapar en anslutning och så att säga associerar ett specifikt w-lan till den uppkopplingsprofilen. När inställningarna väl är klara visar sig w-lanet som ett uppkopplingssätt man kan välja, precis som datauppkopplingen till din mobiloperatör presenteras i mobilen. När man kopplar upp sig går det även att söka efter tillgängliga w-lan och spontanansluta till ett som finns tillgängligt.
Ljudet när man talar i telefonen eller den medföljande handfreen är bra. Vill man däremot lyssna på musik, strömmande ljud eller videoklipp bör man investera i ett stereoheadset, för till annat än röstsamtal är den medföljande öronsnäckan lite för vek.
Det märks särskilt när man är utomhus i lite stojigare miljö. Tyvärr saknas radio i E61, så vill man lyssna är man hänvisad till de radiokanaler som sänder via 3G-nätet.
Plus:
Riktiga å,ä,ö
Skärmen
Tangentbordet
Minus:
Begränsat OS
och minus>
Webb och e-post är paradgrenar, så om de finns bland dina önskemål ska du undersöka E61 närmare.
du köper>
M600 är den självklara konkurrenten. Den saknar liksom E61 kamera och är utrustad med tangentbord och kraftfulla mejlfunktioner.
SPMark-test: 2 114 poäng totalt, bilder
(PNG) 69 p, 3D-spel 9,8 FPS, JVM 2 072 p
Kommentar: Testet visar att E61 har kraft över till mer än bara e-post och surfande.
årdfakta prestanda>
Tillverkaren uppger: 4-7 timmar
Batteriets taltid för oss: 5 tim 14 min
Kommentar: Godkänd batteritid, särskilt som 3G-mobiler generellt är lite svaga på området.
- Typ: 3G-mobil med fyrband och edge
- Vikt: 144 gram
- Mått: 117 x 69,7 x 14 mm
- Taltid: 4-7 timmar
- Standbytid: 9-11 dagar
- Wap: 2.0
- Internet och datafunktioner: Gprs klass 10, e-post, edge, w-lan
- Anslutning till pc/mac: Ja, via bluetooth och USB
- Röststyrning: Ja, röstuppringning och röststyrning
- Ringsignaler: Polyfona signaler, aac, mp3
- Telefonbok: Namn, nummer, e-post och många andra uppgifter kan anges för varje kontakt. Kan synkroniseras med dator
- SAR-värde: 0,79 watt/kg
- Skärm: 16 miljoner färger och
- 240 x 320 pixel
- Spel: Golf Pro 2 följer med.
- Möjlighet att ladda in Mophun-spel samt javaprogram och -spel
- Kamera: Nej
- Övriga funktioner: Tangentbord, e-post, kalender, webbläsare, Officeprogram, musik- och filmuppspelning m m
- Tillbehör: USB-kabel, laddare, synkroniseringsprogram, laddar-adapter, mini-SD-kort på 64 Mbyte, handsfree och laddare medföljer