https://www.mobil.se/nyheter/nokia-f-rbereder-sig-f-r-nya-mobiler
559694
Nyheter
2016

Nokia förbereder sig för nya mobiler

Bild: John Karakatsanis/Flickr
Den före detta mobiljätten letar personal inför återkomsten som mobilmärke.

I april både startade och dementerades rykten om att Nokia skulle ge sig på att producera egna mobiler igen. I juni berättade sedan Nokiabossen Rajeev Suuri att de skulle göra sitt varumärke tillgängligt för licensiering, vilket bekräftades ytterligare en gång i juli. Men även om hela processen är i rullning blir det inte någon telefon från företaget förrän sent 2016. Det är nämligen först sent nästa år som Nokia enligt ett kontrakt med Microsoft kan släppa en handhållen produkt som konkurrerar med Microsofts mobiler.

Nu söker man mjukvaruexperter, testar nya produkter och anställer personal med “bred kunskap och erfarenhet inom produktutveckling för utveckling av mobila enheter” via LinkedIn. Nokia letar också efter personal för att utveckla mjukvara till både Android och Ios.

Nokia har förlorat en gigantisk del av den personalstyrka man hade från tiden då man var som störst. 2009 räknades företaget fortfarande som ett av världens fem starkaste märken enligt Interbrand som arbetar med marknadsundersökningar. Enligt statistikportalen Statista hade företaget som mest över 130 000 anställda jämfört med de cirka 50 000 som Nokia själva uppger ska arbeta på företaget idag. Femte augusti avslöjade Nokia att de skulle sälja karttjänsten Here, med 6 500 anställda, och affären förväntas gå i lås första halvåret 2016.