Ny app på väg

Nokia låter dig fokusera i efterhand

Nokia har visat upp en ny app som låter inte bara dig utan även dina vänner som ser dina bilder på Facebook att ställa fokus i efterhand.

Publicerad Uppdaterad

Nokia satsar mycket på kameraområdet och med en ny app som kommer ut inom kort kommer du kunna ta bilder och välja fokusområde i efterhand. Appen som heter Nokia Refocus och kommer ut om några veckor låter både dig som tagit bilden och de som ser den i efterhand på webben via till exempel Facebook att välja fokusområde i efterhand. I fotoögonblicket fokuserar telefonens kamera alltså i hela fokusspannet.

Bilden kan sedan delas och ett exempel ser du nedan. Här i webbläsaren kan du klicka för att välja fokusområde och den blå ikonen med vita rutor gör att hela bilden kommer i fokus. 

Det här betyder så klart att du i fotoögonblicket bara behöver trycka av och sedan kan du leka i efterhand med olika alternativ. Effekten blir tydligast om bilden innehåller extrema närbilder. Om du vill ska du med en effekt i appen även kunna behålla färgen i det som är fokuserat, men göra allt annat svartvitt.

Appen finns inte tillgänglig för nedladdning idag, men kommer enligt Nokia att bli tillgänglig för Nokia Lumia 920, 925, 1020 och nya 1520 i programbutiken under de kommande veckorna. Nokia har flera kamerafunktioner där man kan påverka bildresultatet efter att man tagit själva bilden. Nokia Smart Cam låter dig välja effekt i efterhand och i Nokia Lumia 1020 gör upplösningen att man kan välja bildutsnitt i efterhand. Sedan tidigare finns appen Refocus (telefonbilden ovan) i appbutiken för 7,90 kr, dock ej från Nokia själva.