https://www.mobil.se/nyheter/note-8-sa-ar-den
563852
Nyheter
Mobil har gått igenom Note 8 på plats

Note 8 – så är den

Efter lång väntan är Note 8 här med jätteskärm, dubbla kameror på baksidan och så klart penna.

Pennan är central i Note 8, precis som i föregångarna och Samsung använder pennan för att tillföra funktion mer än andra tillverkare. Det handlar om betydligt mer än att bara rita och ta anteckningar. Pennan huserar i telefonens nedre högra hörn och ett tryck där gör att pennan fjädrar ut och en snabbmeny uppenbarar sig på skärmen.

Aktiv i viloläge

Redan utan att först låsa upp skärmen kan du ta anteckningar. Det som kallas Always on display innebär (precis som på tex S8) att aviseringar kalender och annat innehåll kan visas direkt på låsskärmen i ett särskilt läge som inte drar så mycket ström. Det är smidigt att kunna snegla på telefonen och se vad som hänt utan att behöva tända skärmen i sin helhet. Note 8 låter dig ta anteckningar i låsskärmen och ett tryck på knappnåls-ikonen gör anteckningarna (upp till 100 fullklottrade skärmar) tillgängliga där så du enkelt till exempel kan lägga till och pricka av saker i inköpslistan medan du går runt och handlar.

Fler pennfunktioner

Översättningar introducerades i Note 7 och finns även i Note 8. Många språk stöds och jag testar till exempel att öppna Mobils webbsida i webbläsaren och välja att översätta den till engelska. Det klarar telefonen bra. Istället för att som Google Translate översätta allt får du fortfarande se sidan på orginalspråket. När du för pennan över ord eller fraser översätts de till det språk du valt samtidigt som ursprungliga frasen på orginalspråket visas strax under.

Det här är ett exempel på att pennan ger fler funktioner än anteckningar, men att just rita är fortfarande en viktig funktion. Utöver översättningar är Live message en av de funktioner som dyker upp i snabbmenyn du får se när du tar fram pennan. Live message är ett sätt att rita eller skriva och sedan dela i animerad form. Den du skickar meddelandet får alltså se det animeras fram precis som det såg ut på din skärm. Eftersom det skickas i form av en animerad gif-fil fungerar det dels i andra telefoner än Note, men även i de flesta meddelandeappar eftersom stödet för animerade gif-bilder är väl spritt idag. 

Att göra mer och vara produktiv

Kanske är den viktigaste funktionen i Note 8 den utökade multitaskingen, alltså möjligheten att göra mer det vill säga köra två appar samtidigt. Möjligheten att köra flera appar samtidigt i delad skärm finns ju sedan tidigare i Samsungs mobiler men här handlar det om en utökad funktion i form av App pair som finns i edge-menyn på telefonen. Där väljer du en kombination av två appar och den gemensamma ikonen kan du sedan klicka för att starta de två apparna sida vid sida. Meddelanden och bildgalleri om du vill skicka bilder, eller kanske anteckningar och webbläsare om du vill leta information och ta anteckningar utan att ständigt kopiera och klistra text samt växla mellan appar. Med pennan kan du direkt dra och släppa till exempel en bild mellan öppna appar, från bildgalleriet till ett meddelande för att nämna ett exempel.

Plågat släkte

Samsung själva beskriver Note-användarna som en lojal kundskara, men det är kunder som onekligen utsatts för vissa prövningar. Galaxy Note 4 är i praktiken den senaste Note som verkligen sålts på den svenska marknaden och det var 2014 vilket innebär att de kunderna nästan säkert bytt till en annan mobilmodell idag.

Samsungs S-serie ligger så klart nära till hands och mitt första intryck är att Note 8 är väldigt lik S8 Plus. Väntar man sig att Note 8 ska vara en tydlig uppgradering från S8 och S8 blir man nog som jag lite besviken. Det handlar snarare om ett annat sätt att göra saker, som om S8 och Note 8 är två olika grenar på samma träd. Processor och de flesta egenskaper är desamma även om Samsung i Note 8 så klart har ett par nyheter och kameran är nog den främsta.

Dubbla kameror på baksidan – fokus och zoom

Note 8 är den första telefonen från Samsung som är utrustad med två kameror på baksidan, även om det är en långt ifrån ovanlig funktion idag. I Note 8 är den ena kameran en telelins och den andra en vidvinkellins vilket gör att du får 2 gångers optisk zoom utan kvalitetsförsämring och utöver det upp till tio gångers digital zoom. 

Båda kamerorna har optisk bildstabilisering vilket ska bidra till skarpare och generellt bättre bilder i svagt ljus.

Live focus är en annan funktion som de dubbla linserna möjliggör. Funktionen innebär att du kan ta bilder där motivet i förgrunden blir skarpt och bakgrunden snyggt oskarp. Direkt i fotoögonblicket kan du dra i ett reglage för att justera skärpenivån i bakgrunden. Även i efterhand när bilden är tagen går det att ändra hur skarp bakgrunden ska vara eller helt ta bort effekten och få hela bilden skarp.

Live focus är precis som liknande funktioner hos konkurrenterna ett sätt att simulera den effekt du kan få med bättre systemkameror men här liksom hos konkurrenterna finns begränsningar. Samsung hör till de som lyckats bättre, men det är fortfarande så att det krävs relativt mycket ljus för att det alls ska fungera, att motivet måste vara mellan ungefär 1,5 och 5 meter bort och att det ändå ibland kan bli oskarpa gränser mellan skarpt och oskarpt. Räkna inte med att telefonen ska ersätta en systemkamera alltså.

Dex på större skärm

Är det något som ska särskilja Note 8 i konkurrensen med andra telefoner är det produktivitet och om det är en funktion som symboliserar det utöver pennan så är det troligen Dex, Samsungs dockingsstation som finns även till S8 och S8 Plus och gör att appar visas på din stora skärm och att du kan ansluta tangentbord och mus för att interagera. 

Lite bättre överblick på den stora skärmen och andra mindre förbättringar har man lagt till sedan S8 kom och för de som förbokar Note 8 innan säljstart så ska Samsung inkludera Dex-stationen på köpet utan extra kostnad. Det gäller i hela Europa, inklusive Sverige.

Snart i butik – med dual sim

Förbokningarna inleds idag och säljstart är den 15 september. Värt att nämna är även att telefonen kommer att säljas med dubbla simkortplatser på den svenska marknaden. Det finns dock möjligheter att sälja en modell med enbart en simkortplats för de operatörer som föredrar det. Enligt våra uppgifter ska Tre vara den enda operatör på svenska marknaden som valt enkelsim-modellen.

Färgerna som finns är Midnight black, Maple gold, Orchid grey och Deepsea blue. De två första alltså svart och guld är de som är aktuella för Sverige och priset blir 9995 kronor. På europeisk nivå talas det även om att den blå versionen kan bli exklusiv för någon speciell operatör, återförsäljare eller annan säljkanal men några sådana planer finns inte i Sverige i dagsläget.