Galileo figaro magnifico

Nu är satellitsystemet Galileo igång

Nu får Europa sitt eget system för navigering.

Publicerad Uppdaterad

GPS och Glonass är den amerikanska och ryska tappningen på satellitpositionering och under många år har Europa jobbat på sitt eget system, Galileo. 

Nu meddelar EU-kommissionen att Galileo äntligen körts igång. Tjänsten är i dagsläget ganska begränsad, men kommer att vara fullt utbyggd lagom till år 2020.

Samtidigt gör det inte så mycket ur en telefonsynpunkt, eftersom väldigt få enheter har stöd för tekniken i dagsläget. Huawei Mate 9 Har officiellt stöd för tekniken och möjligheten att slå på den finns i telefoner med chippen Qualcomm Snapdragon 820, 652 och 650 inbyggt, men annars är det ganska torrt med stöd ännu..

Det främsta skälet till ett europeiskt system är mer exakt navigation. Men Galileo erbjuder även ett nödsystem som ska göra det enklare att hitta folk som sänder nödsignaler från havet eller bergen exempelvis (nödsignalstiden ska kortas ner från timtal till tiotalet minuter). Utöver det ska tidssynkronisering blir bättre samtidigt som myndigheter ska kunna använda sig av krypterade tjänster via Galileo. 

Källa