https://www.mobil.se/nyheter/nu-borjar-huawei-mate-30-pro-saljas-i-storbritannien
568261
Nyheter

Nu börjar Huawei Mate 30 Pro säljas i Storbritannien

För de som väntat på att Huawei Mate 30 Pro ska gå att köpa i Sverige är det ännu en tid av väntan, men bor du i Storbritannien kan du nu förbeställa den.

När Mate 30 Pro lanserades sades det att de skulle jobba på att få ut den i Europa så fort som möjligt. I början av december gick det att köpa den i Polen och nu har Huawei öppnat för förbeställningarna i Storbritannien. Telefonen kommer bara att gå att köpa via återförsäljaren Carphone Warehouse. Den officiella säljstarten är 20 februari, men det går alltså att förbeställa redan nu. 

Mate 30 Pro använder sig av en open-sourceversion av Android 10 och saknar alla Googles tjänster eftersom Huawei inte får använda sig av dem (det liknar systemet de använder i Kina, där Googles tjänster är blockerade). Det betyder alltså att du inte har Google Play, Maps, Gmail, eller sökfunktionen. Vissa saker kan du komma åt via webläsaren, till exempel Gmail, men inga Googleappar finns i telefonen. Istället förlitar sig Huawei på sitt eget Appgallery eller Amazons app-butik. 

Så länge USA inte tillåter den kinesiska tillverkaren få tillgång till Googles tjänster kommer den att vara lite udda på den europeiska marknaden.