Android Oreo gör naviagtionen smidigare

Nu får Google Maps stöd för bild-i-bild

Snart blir det smidigare att navigera med Google Maps, åtminstone för de som kör Android Oreo.

Googles egen kart- och navigationstjänst blir en av de första appar som drar nytta av bild-i-bild-möjligheten som lanserats i och med Android 8.0 Oreo.

Publicerad Uppdaterad

En trist grej med just kart- och navigationstjänster är att man gärna vill ha dem uppe på skärmen hela tiden. Situationer av typen ”Ja, jag ska stänga av den här Greatest Hits-samlingen med Dr Bombay, bara vi har passerat den här trefiliga avfarten” är inte ovanliga. Att manövrera sin telefon kräver ju nämligen att man tillfälligt stänger ned app-fönstret, något som inte alltid är önskvärt. Men det här tänker Google ändra på när det gäller Google Maps, som blir en av de första appar som i en kommande uppdatering ska dra nytta av den bild-i-bild-funktion som lanserats med nya Android 8.0 Oreo. 

Syns i ett minifönster

Med funktionen aktiverad så fortsätter appen att synas i ett litet ”flytande” minifönster på smartphone-skärmen, vilket gör att man kan öppna andra appar utan att tappa den visuella navigationen. Faktum är att Google redan rullat ut funktionen till Google Maps. Men i nuläget så fungerar den inte klockrent, och dessutom är det förhållandevis få användare som ännu fått tillgång till Android Oreo, närmare bestämt de som har någon av Googles Pixel-telefoner eller en Nexusmobil ansluten till Googles betaprogram. En ny och förbättrad version av funktionen är nu på gång. 

Källa