Hej Sonos

Nu finns Google Assistant till Sonos på svenska

Det har dröjt en tid, men nu kommer en uppdatering som ger Sonos högtalare röststyrning med Google Assistant.

Publicerad Uppdaterad

Det är Sonosmodellerna Sonos Beam och Sonos One som nu får stöd för röststyrning via Google Assistant och dessutom nylanserade, bärbara Sonos Move som vi nyligen tog oss en närmare titt på under IFA-mässan i Berlin. Däremot kommer inte Sonos nyligen lanserade högtalare i samarbete med Ikea få stödet eftersom de saknar mikrofoner och alltså inte kan använda röststyrning.

Uppdateringen som aktiverar Google Assistant i enheterna kommer i form av en gratis mjukvaruuppdatering i Sonos-appen. Det här innebär att du kan kommer kunna göra allt det som man förväntar sig, inklusive att styra musiken och ditt Sonos-system, få svar på allmänna frågor och styra ditt smarta hem i den mån de enheterna har stöd för Google Assistant.

Redan testat att ansluta

När vi testar så är uppdateringen redan tillgänglig och fungerar på den Sonos Move vi nyligen börjat testa. Vi lägger till tjänsten via appen och får koppla den till Sonos-kontot och Google-kontot innan den aktiveras. Efter det fungerar Move som vilken Google Assistant-högtalare som helst och jag testar att till exempel fråga om vädret och ber den spela musik, vilket den lydigt gör. Eftersom kopplingen är gjord till Sonos-systemet innebär det här att jag även kan be assistenten att spela upp musiken på till exempel Sonos Ikea-högtalare som jag har ansluten i samma system, även om den i sig inte har stöd för röststyrning. 

Sonos koppling till Google Assistant har varit på gång under en lång tid och tidsplanen har under den tiden justerats. Redan när vi på Mobil testade Sonos One i oktober 2017 pratades det om att den skulle få röststyrning inom kort. Det var till exempel en av de funktioner som Sonos själva lyfte fram i en stor kamanj i julhandeln det året. Nu är funktionen alltså här. Sonos har under en tid haft ett betaprogram igång för att testa funktionen och man har meddelat tidigare att uppdateringen skulle komma ut under början av 2019. I USA kom stödet (på engelska då) redan i våras, men i Sverige har vi alltså fått vänta till nu.