Snabbare betalning

Nu kan du betala med expressläge för Apple Pay i Skånetrafiken

För att göra det enklare, smidigare och säkrare att åka kommunalt i Skåne har Skånetrafiken tillsammans Ridango och Telia tagit fram en lösning som gör att du nu kan använda Apple Pays expressläge.

Publicerad Uppdaterad

I ett samarbete mellan teknikföretaget Ridango, Telia och Skånetrafiken så lanseras nu möjligheten att betala med Apple Pays expressläge. Den nya betalningsmetoden (för Skånetrafiken) innebär att du kan betala för din resa genom att bara hålla din Iphone eller Apple Watch intill biljetläsaren på bussen, om du har Apple Pay så klart. Den tekniska lösningen är en vidareutveckling av tjänsten "Blippa" som gör att du kan betala med ditt betalkort på bussar i Skånetrafiken. 

När du betalar med Apple Pays Expressläge behöver du inte identifiera dig på något sätt, du behöver heller inte bekräfta köpet utan det är bara så kallad "tap and go". 

Lösningen går även att använda när du behöver ladda din telefon eller har telefonen avstängd tack vare den så kallade batterireserven i Iphone. Men om det kommer en biljettkontrollant måste du kunna starta telefonen. Tanken med den nya betalmöjligheten är att det ska bli smidigare och enklare för människor att åka kollektivt och därför öka kollektivtrafikens attraktionskraft. 

– Vi är stolta över att få vara en del av Skånetrafikens pågående insatser för att göra kollektivtrafiken enklare, säkrare och mer attraktiv för passagerarna. Om vi kan uppmuntra människor till att ta bussen istället för bilen genom att göra kollektivtrafiken smidigare kommer både koldioxidutsläppen och trängseln i våra städer att minska, säger Björn Hansen, IoT-chef på Telia.

Skånetrafiken hoppas att kunna lägga till andra betallösningar för andra mobiltillverkare. För att lösningen ska fungera behöver du en Iphone X eller senare. Du måste också aktivera Apple Pays Expressläge på ett av dina betalkort. Det gör du enkelt genom att bara gå in i appen och välja expressläget och välja det kort du vill aktivera, sedan identifierar du dig med Touch-ID, Face-ID eller din kod. NÄr du sedan åker behöver du dock som sagt inte identifiera dig eller slå någon kod.