Rättvisemärkt och lättlagad

Nu kan du förbeställa Fairphone 2

Fairphone, företaget som strävar efter att göra mobiler tillverkade under juste förhållanden, har nu sin andra mobil uppe för förbeställning.

Publicerad Uppdaterad

För den som är bekymrad av råvaror från krigshärjade länder och odrägliga fabriksförhållanden kan Fairphone vara ett alternativ. Det holländska företaget strävar efter att ha så stor koll på produktionskedjan som möjligt, och dessutom göra telefoner som inte behöver bytas ut lika ofta.

Förstlingsverket Fairphone drogs med vissa brister, främst av dem att man inte kunde uppgradera den till nyare Androidversioner och att den saknade 4g. Fairphone säger sig ha tagit till sig erfarenheterna med Fairphone 2, som har specifikationer som står sig väl. Android 5.1, 5-tumsskärm med full HD, dubbla sim-kortsplatser, 4g och Snapdragon chipset. Man har dock valt Snapdragon 801 som chipset, vilket kanske inte var det klokaste valet för långsiktigheten, 64-bitarschipsetet Snapdragon 615 hade känts bättre.

Det som gör Fairphone 2 unik, förutom att företaget gör sitt bästa att garantera att den producerats enligt sunda förhållanden, är hur man tänkt sig att telefonen ska hålla längre. Fairphone är inte vattentät, men har en stöttålig gummibakida. Innanför denna sitter delarna monterade med enkla infattningar som inte ska kräva en yrkesman att hantera. Om du skulle spräcka skärmen på mobilen kan du alltså beställa en ny skärm från Fairphone och med några enkla handgrepp själv byta ut skärmen. Samma sak med andra delar som kamera och förstås batteri.

Fairphone lämnar öppet att man kanske inte bara kommer att kunna byta ut, utan till och med uppgradera delar genom att ersätta dem med nya mer högpresterande. Det finns till och med en expansionsport under skalet för icke specificerade framtida moduler. Här närmar man sig alltså Googles Project Ara för modulära mobiler i konceptet.

Fairphone 2 ska kosta 525 euro, inklusive moms, och man räknar med att börja leverera dem i november. De som förbeställer före den 30 september ska få en särskild version som på ytan är identisk men innanför skalet ska ha något speciellt sätt från Fairphone att visa deras uppskattning. Vi gissar på ditt namn ingraverat i metalldelen snarare än en biocheck.

Är du intresserad kan du förbeställa Fairphone 2 här.

Källa