Socialt nätverk som räddar liv

Nu kan du inte bara surfa - men även dyka - säkert

Bild: NOAA Ocean Explorer

Svenska Aqwarys undervattensnätverk låter dykare hålla koll på varandra.

Publicerad Uppdaterad

Att upptäcka det universum som döljer sig under havsytan är en dröm för många - som inte alla vågar uppfylla. Risken att fastna, få slut på luft eller att utrustningen skulle krångla kan tyckas stor. Och under ytan kan ingen höra dig skrika.

Men nu har Linköpingsbaserade företaget Aqwary har tagit fram en lösning som låter dykare kommunicera med varandra - med hjälp av internet. Aqwary Smart Console ersätter den vanliga mätutrustningen och kollar av syrgasnivå, djup, rörelser, temperatur och position. Samtidigt sänder den ut ultraljudssignaler som tillsammans med signaler från andra dykares smarta mätare skapar ett undervattensnätverk. 

Pålitligt och diskret
Nätverket är pålitligare än exempelvis radiovågor, vars styrka avtar med avståndet, men stör inte heller de djur, till exempel delfiner, som också kommunicerar med hjälp av ultraljud. Istället låter det de smarta konsolerna koppla upp sig mot varandra och på en skärm visa varje dykares namn, förehavanden och status. Idén, förklarar Aqwarys grundare Anders Brodin för Mobil Business, fick han när hans barn lärde sig att dyka:
– Jag simmade mest runt och oroade mig för dem och deras utrustning.

Som både dykare och civilingenjör började han fundera på en bättre lösning. Tanken på att kunna kommunicera dykare till dykare utvecklades snart till att även inkludera en molntjänst, i vilken alla dyk loggas.  

Alla möjligheter med Internet
–Med internet finns ju alla möjligheter! Det är så spännande, utbrister Anders Brodin, som redan har planer på att utveckla Aqwary Smart Console ytterligare.
I dag går det exempelvis inte att koppla upp sig mot Internet över ytan för att meddela sig med en väntande båt eller lägga upp en selfie med en baraccuda. 
– Vi håller på att arbeta på en enhet som ska ligga på ytan, för att länka ihop nätverket med det vanliga Internet. Men det är inte klart förrän tidigast till nyåret, säger Anders Brodin. 

Först ska konsolerna bli godkända som personlig skyddsutrustning. Semestern har försenat certifieringen, men i slutet av augusti räknar Anders Brodin med att börja skicka ut de första apparaterna till de kunder som lagt en förbeställning på företagets hemsida. Framöver kommer Aqwary Smart Console även säljas i dykcenter och dykshoppar i Norden och i Tyskland och i Holland.

Snart även Snake-app 
På gång är även fler appar till konsolernas app-affär för extrafunktioner utöver de som ingår i baspaketet. Den tillhandahåller nu kartor, kompasser, en mer avancerad logg-funktion och bilder över vrak. Ett uppslagsverk över fiskar blir det förmodligen också - och en version av spelet Snake för att fördriva tiden under den långsamma uppgång mot ytan som krävs för att undvika tryckfallsssjuka. 
– Haha, ja, det är ju lite på skoj, men vi håller faktiskt på med det, säger Anders Brodin.

I framtiden vill han utveckla Aqwary Smart Consoles community-funktion och möjligheter att exempelvis dela med sig av information var de intresantaste fiskarna finns eller hur strömmen går.
Lite som en undervattenschat, alltså?
– Chatta under ytan... Ja, varför inte?

Aqwary
Upp till 70 dykare inom 100 meter kan använda Aqwary Smart Console
Inbyggt Wi-Fi sparar data om varje dyk i molnet
536 Mhz processor och 32 GB minne
3,7-tums Oled-skärm
Batteritid: upp till 10 timmar