För utvecklare

Nu kan du skapa Androidappar i 64 bitar

Google släppte nyligen en uppdaterad förhandsversion av Android L, med stöd för 64 bitar.

Publicerad Uppdaterad

Android L kommer, bland mycket annat, få stöd för 64 bitarsarkitektur. Redan idag finns det ett par lurar utannonserade (och släppta) med hårdvarustöd för 64 bitar, men det är inget de kan dra nytta av förrän Android L släpps skarpt och de telefonerna uppdateras till det nya systemet.

Nu har Google släppt en ny förhandsversion av Android L för utvecklare och där har 64 bitarsstödet lagts in. Tidigare versioner har fokuserat mer på andra funktioner och Googles nya designspråk ”material design”, men nu kan utvecklare alltså börja pilla med appar i 64-bitarsmiljö också.

Fortfarande är det oklart när Android L släpps, vad dess egentliga kodnamn blir (Lollipop påstår vissa, undertecknad hoppas fortfarande på läskeblask) eller när det kommer lurar med systemet installerat. Vissa rykten pekar på att HTC kommer släppa surfplattan Nexus 9 nästa vecka, en platta som rimligen bör ha Android L installerat från början, så förhoppningsvis är det inte allt för långt kvar till en bred lansering. I och med att Google haft sin developer preview ute sen i somras betyder det också att tillverkare kommit ganska långt i portningen av versionen till sina enheter, så att en uppdatering kan gå fortare.