Upp till 1 Gbit/s datahastighet i slutet av oktober

Nu lanserar även Telenor 5G

I oktober slår Telenor på 5G i sitt nät, och precis som Tele2 rör det sig om “äkta 5G” i C-bandet.

Publicerad Uppdaterad

Telenor har nu, sist av de fyra mobiloperatörerna med eget nät, gett en tidsplan för när de kommer att lansera sitt 5G-nät. När de tre andra mobiloperatörerna i något slags PR-raseri plötsligt hävdade att de nu alla var först med 5G i Sverige valde Telenor att stå över. Orsaken, sade man, var att man inte var intresserade av något halvdant 5G-nät som gav marginella prestandaförbättringar genom att återanvända 4G-frekvenser. Det stora frekvensutrymme som ska ge snabbare 5G auktioneras inte ut förrän vid årets slut.

Våra tester av 5G-näten ger Telenor rätt, Tres och Telias nät ger sällan särskilt mycket bättre hastigheter via 4G, men annat är det med Tele2s nät, som bygger på att man köpt på sig de lokala licenser som auktionerades ut som lokala licenser för trådlöst fast bredband 2007 och 2009. Dessa licenser råkar sammanfalla med det frekvensutrymme som nu är tänkt för 5G. Licenstiden löper visserligen ut om bara ett par år, men tills dess räknar man antagligen med att antingen ha vunnit en licens i vinterns auktion eller att man kan få sin andra licens förlängd.

Samma 5G som Tele2

När nu Telenor lanserar 5G, med start i oktober, har man valt samma lösning som Tele2, och har därför även de 80 MHz i C-bandet att bygga ut “äkta” 5G på. Till skillnad från Tele2, som har sporadisk täckning i delar av Stockholms innerstad, har Telenor däremot väntat med att lansera nätet tills man har vad man anser är meningsfull täckning.

Det har man i slutet av oktober, då man slår på sitt nät för Stockholms innerstad. Det ska då täcka i stort sett hela stadskärnan, från Roslagstull till Skanstull, och från Kungsholmen till Djurgården. Telenors plan är sedan att successivt slå på nätet för fler stadskärnor och turistorter. 2023 beräknar man att man har 90 procents yttäckning och 99 procents befolkningstäckning i Sverige.

Enligt Telenor genomför man just nu sin största nätutbyggnad och nätmodernisering någonsin. Mobilnätet kommer byggas ut och förtätas med över 60 procent, vilket innebär över tre tusen basstationer, samtidigt som majoriteten av redan befintliga basstationer kommer uppgraderas till 5G-standard.

För att få tillgång till Telenors 5G behöver du abonnemanget Telenor Obegränsat, som kostar 569 kronor i månaden och har obegränsad datapott. Befintliga kunder med abonnemanget får automatiskt tillgång till 5G när nätet slås på i oktober.

Källa