https://www.mobil.se/nyheter/nu-rullar-google-ut-ar-navigationen-i-google-maps-till-fler-telefoner
567379
Nyheter
En lång väntan är över

Nu rullar Google ut AR-navigationen i Google Maps till fler telefoner

Google visade upp sin augmented reality-baserade navigation i Google Maps redan 2018. Men först nu får fler än Pixel-användarnaoch betatestarna tillgång till den.

Det var redan på utvecklarkonferensen I/O våren 2018 som Google visade upp en augmented reality-baserad variant av navigationen i Google Maps. Funktionen är avsedd för den som vill navigera till fots. Som du säkert redan har räknat ut så handlar det om att grafik och instruktioner om hur man ska gå för att komma till sitt mål projiceras ovanpå det som man ser genom kameralinsen på telefonen. Den här typen av instruktioner blir naturligtvis både enklare och roligare att följa än det klassiska ovanifrånperspektivet på en kartbild. Kruxet med funktionen är att att den hittills bara har varit förbehållen användare av Googles egna Pixel-telefoner, samt en del Local Guide-användare. Men en lång tids väntan är nu äntligen över, då Google har aviserat att man nu rullar ut betaversionen av funktionen till samtliga Android-enheter med stöd för ARCore samt alla IOS-enheter med stöd för Apples motsvarighet ARKit. 

Fungerar inte alltid perfekt

Google är dock mycket noggranna med att påpeka att funktionen fortfarande är i betastadiet, och att den därför inte är lika tillförlitlig som den ordinarie navigationen i Maps. Om du är osäker på huruvida just din telefon har stöd för ARCore eller ARKit, så kan man väl säga att den sannolikt är det så länge den inte är alltför gammal eller udda. Samsungs telefoner har till exempel stöd för ARCore sedan Galaxy S7 (som släpptes 2016) och Oneplus har haft stöd för ARCore sedan Oneplus 5. När det gäller Iphone så ska alla modeller sedan Iphone 6S (även Iphone SE) ha stöd för ARKit. Utrullningen av AR-navigationen sker under veckan.