Lidar i praktiken

Ny app visar 3D-funktionen i nya Ipad – kan komma till Iphone

Med appen kan du skanna ditt hem till en 3D-modell.

Publicerad Uppdaterad

När Apple nyligen lanserade en ny version av Ipad Pro var det en Lidar-sensor som var den främsta nyheten. Nu finns en app som tydligt visar vad den kan.

Appen i fråga heter Lidar Scanner 3D och är gratis att ladda ner. Den låter dig använda Lidar-sensorn i nya Ipad Pro för att skapa en 3D-modell av omgivningen. Den här modellen kan du sedan exportera från appen i en rad olika format, något som dock kräver ett köp på 10 kronor i appen.

Lidar-sensorn i Ipad Pro har en räckvidd på fem meter och kan alltså mäta avståndet till objekt i närheten med stor precision. Lidar-sensorn samarbetar med kamerorna och rörelsesensorerna i Ipad för att skapa en bild av omgivningen. Den bilden kan alltså användas bland annat för att skapa den här typen av 3D-modeller och för att förbättra upplevelsen och precisionen i olika AR-appar.

Kan komma till Iphone – går att testa redan nu

Det finns inga bekräftade uppgifter ännu om höstens Iphone 12, men det spekuleras om att även de får en Lidar-sensor i kameramodulen. Det skulle inte vara en stor överraskning eftersom Apples vd Tim Cook länge talat om fördelarna med AR och hur bolaget arbetar med sådana lösningar.

Redan nu kan man dock prova att 3D-skanna även med Iphone. Samma utvecklare som gjort appen Lidar Scanner 3D har även gjort en motsvarande app kallad Heges 3D Scanner där den främre Face ID-kameran används för samma syfte.