Bra ljus inget krav

Ny kamerasensor ska ge klart bättre foton framförallt i mörker

Framtida sensor ska ge bättre foton i dåligt ljus.

Publicerad Uppdaterad

Det kinesiska teknikföretaget Vivo meddelar att de arbetar med att ta fram en typ av kamerasensor som sägs bli dubbelt så effektiv som de som används i dag.

Det finns några olika varianter av kamerasensorer, vanligtvis den som beskrivs som RGGB (red, green, green, blue) men även exempelvis RYYB (red, yellow, yellow, blue) som bland annat används i Huawei P40 Pro. Den som Vivo utvecklas benämns däremot RGBW (red, green, blue, white) som ska vara extra bra på fotografering i dåliga ljusförhållanden. Enligt Vivo själva ska den nya sensorn ha 200 procent högre fotokänslighet än traditionella RGGB men även 60 procent bättre än RYYB-sensorer samt ha bättre färgåtergivning med mindre missfärgningar.

Det här är inte första gången det har utvecklats RGBW-sensorer. Både Huawei och Sony har gjort sådant tidigare. Vivo har dock tidigare visat att de har en fallenhet för fotografering i dåligt ljus. Det behöver inte ta speciellt lång tid innan vi kan få reda på hur väl de har lyckats. Redan nu ska det utvecklas en kommande mobiltelefon som använder den nya tekniken och de första beräknas dyka upp i handeln under kommande året, 2021.