Etta på nedladdningslistan för appar

Ny kinesisk app snabbt mest nedladdad i Sverige

Nya appen som tagit förstaplatsen i både App Store och Google Play lockar med extremt billig shopping och gratis frakt från Kina på det du handlar.

Publicerad Uppdaterad

Appen som tagit sig in som den mest nedladdade i Sverige heter Temu och är en webbutik där du kan handla det mesta, från kläder, verktyg och elektronik till leksaker, heminredning, smycken och skönhetsprodukter. Priserna är generellt mycket låga och upprepade gånger hävdas i appen att rabatterna ligger på upp till 90 procent. Vi hittar en laddare för Iphone, Airpods och Apple Watch, 3 i 1 för 162 kronor, en motsvarande till Samsung för 170 kronor och true wireless hörlurar för 66 kronor. Då ingår både moms och frakt, så länge ordervärdet totalt blir 100 kronor eller mer. 

Appen, som alltså är en konkurrent till exempelvis appar som Shein, Joom och Wish, har det fullständiga namnet, som den listas i appbutikerna “Temu: Shoppa som en miljardär”, vilket väl ska kopplas till de låga priserna. 

Det var ungefär ett halvår sedan appen lanserades och den har toppat nedladdningslistorna i flera länder, mycket på grund av dels de låga priserna, men även att appen i sig effektivt och påstridigt lockar till köp med gratiserbjudanden, en klocka som räknar ner och andra grafiska detaljer mer hämtade från spelvärlden än traditionell onlineförsäljning. Betalningen sker med till exempel betalkort, Apple Pay, Paypal eller Google Pay.