1
1
https://www.mobil.se/nyheter/ny-sakerhetsfunktion-i-android-14
573315
Nyheter
falskt
Inget gammalt i nya Android

Ny säkerhetsfunktion i Android 14: Gamla appar kan blockeras

● BILDSPEL
Gamla appar kan komma att blockeras av kommande operativsystemet Android 14.

Nya riktlinjer för den kommande versionen av Google operativsystem pekar på att Android 14 kommer att få en ny säkerhetsfunktion som fullständigt blockerar installationen av gamla och inte uppdaterade appar. Detta för att minska risken att apparna kan innehålla skadlig kod och säkerhetshål om de inte använder de senaste funktionerna och säkerhetsåtgärderna på Android-plattformen.

Nyligen uppdaterades riktlinjerna så att de nu krävs att Play Store-appar riktar sig till Android 12 eller nyare, men det har endast gällt appar som är avsedda för Google Play Butik. Utvecklare har fortfarande kunnat utveckla appar för äldre versioner och låta användare installerade ”utanför” Play Butik. Riktlinjerna har inte heller omfattat befintliga installationer, så om en Android-app inte har uppdaterats sedan riktlinjerna ändrades, kommer Play Store att fortsätta att tillhandahålla appen till dem som har installerat den tidigare.

Det verkar det bli ändring på i och med Android 14 där kraven förväntas bli strängare och helt blockera installationen av föråldrade appar, oavsett om det handlar om appar som finns i app-butiker eller försök att installera appar manuellt, samt appar som inte har uppdaterats. Detta genom att säkerhetsfunktionen implementeras på operativsystemsnivå och inte som en del av exempelvis Play Butik.

Initialt kommer blockeringen enbart att omfatta väldigt gamla appar men tröskeln förväntas ganska snabbt höja tröskeln till Android 6.0 (Marshmallow) för att sedan gradvis fortsätta att höja den.

Källa

Ämnen