https://www.mobil.se/nyheter/ny-skandal-p-foxconn-fabrik
521736
Nyheter
Taiwanesiska tillverkaren i blåsväder

Ny skandal på Foxconn-fabrik

Foto: CNS
Den taiwanesiska tillverkaren, som bland annat gör komponenter för Apple, verkar ha hamnat i nytt blåsväder efter att de ska ha avskedat en anställd för att han använder sömntabletter.

Foxconn har sedan tidigare kritiserats för dåliga arbetsförhållanden, för att ha satt upp nät som ska fånga upp missnöjda arbetare som hoppar från taket på fabriksbyggnaden och för att ha anställt studenter som inte varit äldre än 14 år.

Den senaste skandalen involverar den numera före detta Foxconn-arbetaren Zhang.

27-åringen lider av sömnproblem och tar tabletter för att lindra besvären. En arbetskamrat såg honom ta fyra stycken en kväll och rapporterade Zhang som självmordsbenägen till ledningen. Han avskedades dagen efter. Enligt Beijing Times stod det i uppsägningsbrevet att ”hans beteende är ett hot mot företagets normala administrativa regler”.

Zhang erkänner att han hade tagit fler piller än den rekommenderade dosen men ställer sig emot påståendet att han ska ha varit ett hot mot företagets regler och han vägrade att skriva under uppsägningsbrevet. Det hjälpte föga och han blev under protest bortkörd från fabriken.

– De (sömntabletterna) är inte så effektiva så jag tog fyra stycken innan jag gick och la mig, säger Zhang, vars uttalande även ska ha bekräftats av hans rumskamrat.

Foxconns presschef säger till Beijing Times att ledningen inte kan nås för en kommentar på grund av Qingming-festivalen, en traditionell kinesisk högtid som hedrar de döda.