Ny teknik ökar batteritiden tio gånger

Forskare på Stanforduniversitetet har utvecklat en ny teknik som kan öka den energi som ryms i ett litiumjonbatteri med upp till tio gånger. Genombrottet bygger på beprövad teknik, och forskarna hoppas att den ska kunna kommersialiseras relativt snabbt.

Publicerad Senast uppdaterad

- Det här är inte en liten förbättring, det är en revolutionär utveckling, kommenterar Yi Cui, som lett forskningsprojektet och är huvudförfattare till forskningsartikeln som publicerats i Nature Nanotechnology.

Litiumjonbatterier är tillsammans med den likartade tekniken litiumpolymer den dominerande batteritekniken i hemelektronik som bärbara datorer och mobiltelefoner. Det som sätter gränsen för hur mycket energi som ryms i batteriet är hur mycket litium som kan lagras i batteriets anod.

I dag gör man vanligen anoden i kol. Det är känt sedan länge att kisel har betydligt högre kapacitet att lagra litium än vad kol har. Problemet med kisel är att det expanderar kraftigt när det lagrar litium och drar ihop sig när batteriet laddas ur. Detta får anoden att pulveriseras vilket gör att batteriet inte tål att laddas om.

Forskarna på Stanford har kommit runt detta med en teknik som kallas nanotrådar. Litiumet lagras i en skog av nanotrådar av kisel, var och en mindre än en tusendel av ett pappers tjocklek. Nanotrådarna sväller till fyra gånger sin vanliga storlek när de absorberar litium, men brister inte. Därmed blir kisel ett realistiskt material för anoden.

Yi Cui har lämnat in en patentansökan och överväger att starta ett företag och att kontakta batteritillverkare för att kommersialisera tekniken. Han påpekar att alla led i tillverkningen är väl kända och borde gå att skala upp till industriell tillverkning enkelt.

Källa: Nanotechwire.com (via intomobile.com)