Tar mindre plats ger bättre bild

Ny typ av kamerasensorer med "Quantum Dots" kan ersätta i framtidens mobiler

Den teknik som finns i bildskärmar och tv-apparater kan komma att användas i framtidens mobilkamerasensorer, på grund av sina egenskaper. Resultatet blir små sensorer som inte tar så mycket plats men trots det kan ta in mycket ljus.

Publicerad Uppdaterad

Många har säkert hört talas om uttrycket "QLED" som förknippas med Samsungs tv-apparater. Förkortningen står för Quantum LED och beskriver egentligen att tekniken för panelen består av små "Quantum Dots", mindre än 500 nanometer i storlek, som kan skicka ut ljus i flera olika färger. Särskilt i mobiltelefoner är ju utrymmet sensorn tar i anspråk av stor vikt, men även i andra sammanhang som kameror i sjävlkörande bilar kräver kamerateknik med bra kavlitet som ändå inte tar stor plats.

För dessa skärmar skickas ljus ut från en ljuskälla, "backlight", som sedan går genom ett QD-filter som hanterar färgen och vidare till panelen och ut mot dig som tittar. Nu har man helt enkelt vänt på tekniken och testat hur resultatet blir.

Det som då sker är att de känsliga punkterna som ligger i olika lager aktiveras beroende på vilken frekvens – färg – det inkommande ljuset har. I en vanlig CMOS-sensor, som dominerar i mobiltelefoner idag, är det färgfiltret framför sensorn som bestämmer vilket ljus som ska gå vidare in mot sensorn för att bygga upp bilden.

Illustration över hur sensorn tar emot sitt inkommande ljus genom olika punkter av ytan.

Fördelen med detta är en mycket mindre sensoryta per pixel eftersom en mindre yta kan registrera flera färger. En annan fördel är också att exaktheten ökar, vilket förbättrar hela flödet av ljus mot sensorn. Som exempel ger forskarna att deras nya sensor har en densitet på 5500 sensels (sensorelement) per kvadratcentimeter, medan CMOS-tekniken endast uppnår 1600 sensels. Också ljuskänsligheten ska vara mycket större liksom hållbarheten och känsligheten för makanisk skada.

Den nya tekniken kan skapa sensorer som är böjbara och inte är lika känsliga. Här en bild på fototransistorerna som är böjda (första bilden) och en undersökning efter skador (andra bilden) som påvisar att inga skador uppstått.

Exakt när vi får se den nya tekniken i nya kameror är oklart, men forskarna tror att både kostnader för produktion och den höga upplösningen gör att den nya designen kommer att bli ekonomiskt fördelaktig.

Källa