https://www.mobil.se/nyheter/nya-ipad-mini-och-ipad-air-lanserade
566746
Nyheter
Apple lanserar

Nya Ipad Mini och Ipad Air lanserade

● BILDSPEL
Apple bryter mönstret från de senaste årens Ipad-lanseringar med två nya Ipads som inte ersätter någon produkt som funnits på ett tag. Framför allt får vi en ny Ipad Mini för första gången på länge.

Surfplattemarknaden har känts rätt insomnad de senaste åren, och Apple har med sin Ipad-serie främst följt två spår. Dels vanliga Ipad där man försökt behålla så mycket som möjligt från gamla Ipad Air 2 till så lågt pris som möjligt, dels Ipad Pro-serien där man försöker konkurrera med enheter som Microsofts Surface Pro.

Men de två nya enheterna följer inte det mönstret. Ipad Mini förnyar en sedan fyra år insomnad produktkategori, och den nya Ipad Air lägger sig mellan den senaste Ipad och Ipad Pro i prestanda och egenskaper. Det innebär att Apple kommer att ha fem olika Ipad-modeller till salu samtidigt.

De nya modellerna störst och minst till höger.

Både nya Ipad Air och Ipad Mini är försedda med Apples chipset A12 Bionic. Det är samma chipset som i Iphone XS och XR, medan senaste Ipad Pro har det kraftfullare A12X Bionic. Bägge modellerna finns med 64 eller 256 GB lagring och bägge med antingen wifi-anslutning eller wifi + mobilnätanslutning. Mobilnätsmodellerna har plats för vanligt simkort men också stöd för Apples esimkort. Man håller fast vid de fysiska hemknapparna, några av de sista Apple-enheterna att göra det.

Den nya Ipad Air är en centimeter längre och en halv centimeter bredare än Ipad 9.7. Men ramarna runt skärmen är mindre, och den får därför en skärm på 10,5 tum med upplösningen 2224 x 1668 pixel. Den är något lättare och betydligt tunnare än senaste Ipad. Ipad Mini har en skärm på 7,9 tum med upplösningen 2048 x 1536 pixel.

Jämfört med mobilversionen av Ios har Ipad funktioner för att lättare arbeta med fler appar samtidigt och växla mellan dem. Nya Ipad Air och Ipad Mini har bägge stöd för Apples penna. Däremot är det bara till den större Ipad Air som det finns tangentbordslock.

Ipad Air kostar från 6300 kronor med wifi och 7800 kronor med mobiluppkoppling. Ipad Mini kostar 5000 kronor för wifi-versionen och 6500 kronor med mobiluppkoppling. Priserna är för 64 GB-varianterna. Vill du ha 256 GB lagring får du betala mer. De nya plattorna kommer att finnas att köpa från och med nästa vecka.