https://www.mobil.se/nyheter/nya-iphone-4-f-r-supersk-rm-och-hd
361656
Nyheter
5 megapixel och superskärm

Nya Iphone 4 får superskärm och HD

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/imported/646172.jpg?itok=QK_j87ZZ', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/imported/646172.jpg?itok=7XjZlN-t', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/imported/646172.jpg', w: 600, h: 398, title: ' ' },]
Nya Iphone har kamera på fem megapixel och spelar in HD-video. Och skärmen är en högupplöst superskärm.

Glas på både fram- och baksidan kombineras med en metallram på sidan. Nya Iphone 4 som den kallas är 9,3 millimeter tunn, 24 procent tunnare än nuvarande modellen Iphone 3GS. Enligt Apple är glaset som används på baksidan av telefonen framtaget för att vara starkt och ska enligt dem vara trettio gånger mer tåligt än plast som finns i dagens Iphone. Telefonen Iphone 4 är utrustad med en kamera på framsidan utöver den vanliga på baksidan och har kamera med lampa på baksidan. Simkortet är av samma micro-sim-typ som Ipad har. Telefonen som Steve visar upp är helt enkelt samma eller i alla fall snarlik mot den som tidigare i år hittades på en bar i Kalifornien.

Skärmen är precis som tidigare ruktats högupplöst och visar 326 pixlar per tum. När man håller en sådan display 10-12 tum från ögat så motsvarar det den upplösning som ögat kan uppfatta, uppger Steve Jobs. Upplösningen på skärmen är 640 x 960 pixel och skärmen är på 3,5 tum. Under skalet så sitter Apples eget A4-processor. Annars uppger Steve Jobs att den största delen av utrymmet i telefonen tas upp av batteriet. 300 timmars standby tid ska det räcka till, eller 10 timmars video, alternativt 40 timmars musikspelande, 6 timmars 3G-surfande eller 7 timmars taltid.

Iphone, även de äldre modellerna hade rörelsesensor, men nu kombineras accelerometern med ett gyro vilket gör att telefonen kan känna av rörelser i sex axlar. Det är förmodligen roligare att se det live, för publiken gillar demonstrationen.

HD-inspelning och foto i fem megapixel

Kameran i nya Iphone 4 är på fem megapixel och har fotolampa som man kan ha på även när man spelar in video. Det gör Iphone 4 i HD-upplösning och direkt från telefonen kan man skicka videoklipp till exempelvis Youtube. När man spelar in så kan man anävnda pekfokus medan man spelar in film för att ändra fokuseringen. I telefonen ska det även vara möjligt att redigera filmerna med hjälp av Apples videoredigeringsprogram Imovie i Iphoneanpassad version. Gränssnittet påminer om hur programmet fungerar på datorn med olika teman och möjligheter att lägga in stillbilder i filmerna. När man sedan är klar kan man rendera (alltså skapa en färdig film) i olika upplösningar för att sedan skicka vidare. Imovie blir ett program man får köpa från telefonen för 4,99 dollar, alltså ungefär 50 kronor.

På metallsidan av telefonen sitter tre märken i sidan, det visar gränsen mellan antennerna. För samtidigt som metallen är skal så fungerar den som antenn för bluetooth, wlan, gps, 3g och gsm.

Samtidigt som Iphone OS i version 4 nu kommer ut så byter det namn till Ios4, troligen för att det nu finns på allt från Iphone till Ipad och Ipod Touch. Applikationen Ibooks som finns för Ipad kommer nu även till Iphone 4 och ska kunna utnyttja den högupplösta skärmen. Den som följt med i tidigare rapportering av Iphone OS som förhandsvisades tidigare i år. Där kommer möjligheten till multitasking för bland annat chattgrogram, navigationsprogram och strömmande musikprogram som Spotify. Där finns även Apples egen annonslösning Iads som gör att utvecklare kan få intäkter och tjäna pengar på sina gratisappar i Iphone och Ipad.

Videosamtal från Iphone till Iphone

Steve Jobs har en tradition att presentera en nyhet som bonus i slutet av varje presentation och idag var det möjligheten att anävnda den främre kameran på Iphone 4 för videosamtal. Videosamtalen är dock inte den typ som finns i 3G-nätet idag utan fungerar endast mellan två Iphone4 och då endast över wlan. Apple kallar funktionen Facetime och Apple uppger att den funktionen kan komma senare i mobilnäten, men att man först måste arbeta tillsammans med operatörerna för att få klart det.

Till Sverige i juli

I USA börjar Iphone 4 säljas den 24 juni medan Sverige och 17 andra länder får vänta till i juli och i slutet av september ska Iphone 4 finnas till försäljning i 88 länder.

Apples utvecklarkonferens där Steve Jobs sköter lanseringen har precis startat och inkluderar 5200 deltagare från 57 länder. Den sålde slut åtta dagar efter att Apple släppte biljetterna. Innan lanseringen passade Steve Jobs på att berätta om Ipad och de två miljoner exemplar den nu sålts i, i de totalt tio länder där den säljs. I juli tillkommer ytterligare 9 länder. Under de två första månaderna Ipad funnits har det kommit ut 8500 appar anpassade för Ipad och användarna har tillsammans laddat ner fem miljoner e-böcker. Apples applikation för e-bokläsning uppdateras nu med läsning av pdf-dokument och möjlighet att anteckna i böckerna. I vanliga appstore för Iphone finns nu 225 000 applikationer för den som vill ladda ner. Det tillkommer 15 000 nya varje vecka. Sedan starten har Appstore haft totalt 5 miljarder nedladdningar.

Angående Appstore så poängterar Steve Jobs att 95 % av nya applikationer godkäns inom en vecka.

Modeller: En med 16 GB och en med 32 GB minne, i färgerna svart och vitt.

I USA: I butik 24 juni, liksom i Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Japan.

I Sverige: Juli 2010.

Fotnot: Iphone OS 4 kommer att släppas för äldre Iphone-modeller den 21 juni och är då gratis.