https://www.mobil.se/nyheter/nya-motorola-one-hyper-tar-sig-in-i-megapixel-och-skarm-race
567951
Nyheter
Motorolas första med pop up-kamera

Nya Motorola One Hyper: Tar sig in i megapixel- och skärm-race

● BILDSPEL
Uppdaterat med pris och säljdatum. Skärm utan störande hål eller sensorpaneler och dessutom gott om megapixel finns i Motorola One Hyper. Pop up-kamera och snabbladdning likaså.

Den är en tusenlapp dyrare än nyligen lanserade Moto G8 Plus och det som utmärker nya Motorola One Hyper är framförallt den stora skärmen som är möjlig genom att telefonen har utrustats med en pop up-kamera. Selfiekameran behöver alltså inte inkräkta i skärmytan så vi slipper både skärmhål och sensorpanel. Det här är alltså Motorolas första telefon med en skärm som täcker nästan hela framsidan och därmed följer man exempel från till exempel Xiaomi, Oneplus och Huawei. I Motorola One Hyper är fingeravtryckssensorn fysisk och sitter på baksidan, så inte heller den behöver ta plats på framsidan, vilket ger än mer plats för skärm.

Skärm och pop up-kamera

Skärmen är på 6,5 tum i full HD Plus-upplösning och ett ackompanjerande batteri på 4000 mAh som ska driva det hela. Telefonen kan dessutom snabbladdas med en snabbladdare på 45 W. motorola kallar tekniken för Hyper Charging och det ska ge telefonen tolv timmars användning efter bara tio minuters laddning. Trettio minuters laddning laddar telefonens batteri till 75 procent. Snabbladdaren med 27W effekt följer med på den svenska marknaden och telefonen finns tillgänglig i butik från den 3 februari. Prislappen för telefonen ska vara 4000 kr.

Många megapixel

Den andra nyheten i Motorola-sammanhang är kameran i Motorola One Hyper och den har en upplösning på hela 64 megapixel och är utrustad med nattläge. Den har dessutom sällskap av en djupsensor på baksidan för porträttbilder med oskarp bakgrund och det ska finnas ett vidvinkelläge så du kan få bilder med 118 graders vidvinkel. Selfiekameran som alltså är av pop up-typ och försvinner in bakom skärmen när den inte används är på 32 megapixel.

Den höga upplösningen i huvudkameran används för att flera pixlar tillsammans ska ge bättre detaljrikedom, även i mörker och även när du beskär bilderna ska upplösningen räcka till. Även tredjeparttsappar och inte bara Motorolas egen kameraapp ska kunna dra nytta av telefonspecifika funktioner, så till exempel instagram ska kunna använda nattläge, HDR och porträttläge. Det är tack vare Googles CameraX, en möjlighet för apputvecklare att få tillgång till just det.

4000 kronor

Prislappen på 4000 kronor räcker till för att telefonen ska kunna drivas av Qualcomms Snapdragon 675 och sett till mjukvara levererar Motorola här Android 10 med sina välkända anpassningar. Du kan till exempel starta ficklampa och kamera med gester där du rör telefonen i luften, men annars lämnar Motorola mycket av funktionerna orörda. Lagringsutrymmet är 128 GB med plats för minneskort och arbetsminnet är på 4 GB.  Motorola har en historia av att erbjuda prisvärda telefoner i det här segmentet som trots bra pris även är snabba så det finns ingen anledning att tro att den här telefonen skulle vara ett undantag från den regeln.

Motorola One Hyper är inte ip-klassad, men har en vattenavstötande behandling som ska skydda den mot vattenstänk. Den kommer i två färger, blå och lila och finns alltså i butik den 3 februari för 4000 kronor.